стрічка

На Вараському сміттєзвалищі незаконно працюють роми. ФОТО

22 Вересня 2020, 15:54
2999

У мережі днями з'явилося відео про дітей ромської національності, які живуть біля вараського сміттєзвалища.

Ролик про це опублікували на фейсбук-сторінці Новини Вараша.

Редакція Район.Вараш  не змогла оминути цю тему та провели своє невелике журналістське розслідування, здійснивши виїзд на територію сміттєзвалища. 

Виявилось, що дійсно, там нині проживає чимала громада людей. В коментарях під опублікованим відео багато людей підтвердили, що дійсно це бачили неодноразово.

Живуть вони в умовах далеких від людських. Власно збудовані «намети» на кілька десятків людей схожі на шалаші незрозумілої форми. Про водопостачання чи якісь елементарні умови комфорту чи гігієни там навіть не чули. Вони вільно заходять на територію сміттєзвалища і ми чітко побачили, що вони здійснюють «сортування сміття».

Під «сортуванням» мається на увазі те, що вони виконують ті роботи, на які з міського бюджету виділяються кошти і які повинні реалізовувати кваліфіковані працівники. Насправді це все реалізують в життя люди ромської зовнішності.

На території є і працівники, які працюють офіційно. В них ми розпитали про «темні» деталі функціонування вараського сміттєзвалища.

- Ми сміття хочемо вивезти. Машини три буде. Зібралося. Можна і скільки це буде вартувати?

- Ви привозьте, а там розберемося.

- То яка сума?

- Ви привезіть, а тоді будемо говорити.

- А що це за люди у вас тут живуть?

- Ну як. Працюють вони тут.

- Тобто?

- Ну ми просимо щось, а вони роблять.

- Це за гроші?

- Ну да.

Розпитувати далі, за які гроші і як цей табір оплачується з міського бюджету ми не стали, аби не викликати підозри. Зі слів працівника сміттєзвалища, імені якого ми не знаємо, виходить наступне. Біля сміттєзвалища живуть люди в жахливих, нелюдських умовах. Вони виконують роботи, на які виділяються кошти із міського бюджету. Як вони оформленні чи як оплачується їхня робота залишається загадкою.

Примітно, що на території сміттєзвалища ми помітили також новенькі вольєри для утримання безпритульних собак. Їх зараз використовують в якості складських приміщень. Там складено купа речей. В жодному вольєрі тварин не утримують. Це в той момент, коли у Вараші проблема із безпритульними собаками стоїть дуже гостро. Десятки людей, що постраждали від укусів, це підтвердять.

1

1

Наостанок додамо, що вараське сміттєзвалище повністю контролюється міським головою Сергієм Анощенком та виконувачкою обов'язків директора комунального підприємства «КПКП» Ніною Іванюк. Виникає питання, яким чином міський бюджет оплачує роботу незаконно поселених ромів біля Вараша фактично на межі із містом. Кому це вигідно?

Ми готові озвучити позицію міського голови Вараша Сергія Анощенка з приводу цього приводу.

Також зазначимо, що ми направили відповідні звернення до правоохоронних органів, аби вони дали роз'яснення про законність такого роду найманої праці людей та цільового використання бюджетних коштів громади Вараша.


1


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024