стрічка

Маленькими кроками Зарічненська громада впевнено рухається до своєї мети, – Богдан Квачук про перший рік на посаді

17 Грудня 2021, 09:07
Богдан Квачук 2597
Богдан Квачук

Рік тому Зарічненська територіальна громада обрала собі нового очільника. Нового в усіх сенсах цього слова, адже владне кермо отримав Богдан Квачук, який до того часу до політики не мав абсолютно ніякого стосунку.

І хоча цей рік без перебільшення видався нелегким навіть для тих керманичів, які у політиці почувають себе як риба у воді, Район.Вараш все ж вирішив поцікавитись, яким він був для новачка у цій справі.

У політику Ви прийшли з бізнесу. Чому вирішили балотуватись?

– Я зовсім не політична людина, але завжди чесний із собою та навколишніми. Думаю, саме через це народний депутат України Віктор М’ялик та на той час ще місцевий депутата Іван Калюта (нині вже депутат Рівненської облради. – ред), запросили мене у свою команду. Погодився, не відразу звісно, але погодився. Ще – мені дуже імпонував завжди очільник партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця. Досі переглядаю всі його виступи та інтерв’ю, в нього є чому повчитися!

– Наскільки складною була виборча кампанія? Що, на Вашу думку, допомогло виграти вибори?

– Звісно, кампанія була непростою, адже 11 кандидатів балотувались, з них місцевих жителів – восьмеро. Скажете просто? Проте, я надіявся на підтримку земляків і не помилився. Також розраховував на те, що люди хочуть нових облич.

– Комісії, фракції, виконком… Як адаптовувались до нового ритму життя?

– Не просто, але темп настільки швидкий, що я не помітив, як промайнув цей рік мого життя!

– У соцмережах хейтери часто закидають, що Ваша діяльність спрямована найперше на благо Борового. Хоча самі борівці навпаки часто нарікають, що для рідного села Ви як голова робите мало. То хто ж із них каже правду?

– Звісно, що кожен хоче бачити успішним рідне село, але я розумію, що відповідаю за всю Зарічненську територіальну громаду, за кожного громадянина з 31 тисячі населення.

– Ви уже рік як очолюєте чималу громаду. Чим зробленим за цей час пишаєтесь найбільше?

– Всім! Кожним кроком, кожною гривнею, яку вдалося вкласти в розвиток територіальної громади. Я пишаюсь, що ми не закрили жодного навчального закладу, я пишаюсь, що при моїй каденції немає кращого чи гіршого – всі на однакових умовах працюють задля блага свого краю! Дуже пишаюсь співпрацею з місцевими депутатами, обласними депутатами, і, звісно, з народним депутатом Віктором М’яликом. Ми всі за одно! Нас підтримують губернатор і голова обласної ради. На місцевому рівні адміністрація та районна рада також дружні. Тому, якщо виникають проблеми, в мене є підтримка!

– Оцініть, будь ласка, свою роботу упродовж року за 10-бальною шкалою.

– Оцінка має бути зі сторони, хто ж сам себе оцінює? Якби мені цей досвід, що я надбав за рік, рік тому... Не все, але було б по-іншому.

– Кажуть, короля робить свита. Як оціните команду, з якою працюєте?

– Команда, якою я пишаюсь! Я можу з впевненістю заявити, що довіряю кожному, хто зі мною в команді! Люди, які пережили зі мною цей важкий перший рік, дійсно професіонали! І, так, від команди залежить майже все!

– Які проблеми громади вважаєте найгострішими на цей час? Як, на Вашу думку, їх можна вирішити?

– Процес об’єднання громади супроводжувався різноманітними труднощами, які частково вдалося подолати. На даний час формується чіткий план Стратегічного розвитку громади на період до 2027 року, підготовка цього важливого документа проходить за участю представників адміністративних одиниць, які увійшли до складу Зарічненської територіальної громади, депутатів, представників місцевих підприємств, приватних підприємців, громадських активістів, фахівців та органів місцевого самоврядування. Головними напрямками є розвиток інфраструктури громади, проведення системної роботи з поліпшення місцевого бізнес-клімату, розширення інвестиційних можливостей, покращення інфраструктури сільських територій, адже в цьому є головне призначення Стратегії.

Ми повинні не просто жити з дня до дня, вирішуючи поточні проблеми, але й мати чіткий план розвитку і рухатися за ним. Тільки таким чином ми дамо шанс Зарічненській громаді знайти себе на економічній, культурній карті країни. Я хочу бачити Зарічненську громаду інвестиційно привабливою, екологічно чистою громадою з розвинутим сільським господарством та переробною галуззю, оновленою інфраструктурою, громадою активних громадян, затишною для проживання та розвитку підприємництва, відкритою для туристів та гостей.

Процес стратегування відбувається за експертної підтримки, забезпеченої громадською організацією «Асоціація об’єднаних територіальних громад Рівненської області». У результаті роботи зі стратегічного планування розвитку Зарічненська громада отримає документ, завдяки якому зможе раціонально організувати свою діяльність та стратегічно розподілити обмежені ресурси.

Наявність стратегії розвитку громади дасть змогу об’єктивно оцінити соціально-економічний та ресурсний потенціали території та сформувати її інвестиційну привабливість.

Маленькими кроками, не зупиняючись громада впевнено рухається до своєї мети.

– Які завдання ставите собі у пріоритет на наступний рік?

– В пріоритеті – якісні дороги для водіїв та тротуари для піших; якісна освіта та медицина; відродити активний спорт; зразкова культура; задоволена молодь, котра повертається додому після здобуття професії.

Наш обов’язок привести в громаду підприємства, які дадуть нові робочі місця, таким чином дозволять працездатним не виїжджати за кращою долею в інші країни!

Ну, і абсолютно безпечне життя для кожного громадянина, звісно, адже цивільний захист населення має бути в перших рядах, зважаючи на все, що коїться в світі!

– З яким бюджетом йде громада у новий рік та якими ідеями для його наповнення?

– Очікуємо перевиконання дохідної частини, а це не мало в перший рік роботи! До наповнення бюджету в новому році долучаються активні депутати, я не сам. Всі працюють над тим, щоб підприємства з фактичною адресою перереєстровувались із юридичної, відкриття нових справ, бізнесу, ну і звісно активно та плідно працюємо над тим щоб Нобельський національний природний парк все ж таки осів уже в Зарічненській громаді, що принесе хороші податки до бюджету.

– Список рішень, про які шкодуєте. Чи маєте такий?

– Ні, не маю такого. Проте, є рішення які можна було б затвердити раніше. Це все від недодосвіду (посміхається). Ми довго вчились, і з запізненням розпочали ремонтні роботи доріг селища Зарічне, на черзі – дороги сіл територіальної громади. За це мені соромно…

До речі, на платформі держзакупівель мою увагу привернули кілька позицій. Прокоментуйте їх, будь ласка. Перше: капітальний ремонт вулиці у Кухітській Волі. Перемогу здобув тендер у понад 1,4 мільйона гривень, хоча були й багато дешевші пропозиції.

– Рішенням сесії Зарічненської селищної ради були узаконені асигнування іншої субвенції з обласного бюджету на капітальний ремонт автомобільної дороги на вулиці Вишнивці. Була проведена конкурентна процедура закупівель, відкриті торги, в ході якої переможцем визначили ТзОВ «Будівельна фірма Будінвестальянс». Пропозиції інших учасників, які були дешевшими, не відповідали вимогам тендерної документації. Якби ми їх прийняли, це було б пряме порушення закону.

– А як щодо послуг перевезення особового складу на загальну суму понад 50 тисяч гривень?

– Це тендер на перевезення мобілізованих та призовників, жителів територіальної громади, до Обласного збірного пункту із супроводом працівниками військкомату.

– А що передбачає тендер на утримання сміттєзвалищ на суму 187 600 гривень?

– Рішенням сесії Зарічненської селищної ради були передбачені кошти для впорядкування 15 паспортизованих сміттєзвалищ, загальною площею 16 гектарів, та ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ на території громади. Договір уклали із Зарічненською міжгосподарською кооперативною шляхо-будівельною дільницею №6 після проведення спрощеної процедури закупівлі. 

– У кулуарах нещодавно ходили чутки про те, що Вам хочуть висловити недовіру. Навіть вголос говорили про те, хто замінить Вас на посаді. Але все раптово затихло. Що це було: такий психологічний тиск на вас особисто чи невдала спроба перевороту місцевого рівня?

– Вперше чую аж такі чутки! У нас були незначні непорозуміння між депутатами, але це все робочі питання, які швидко вирішувались. Мені прикро за такі чутки!

– Дякую за розмову. Маєте нагоду звернутись до жителів громади. Про що хотіли б їх попрохати, чи, можливо, їм побажати напередодні Нового року?

– Я завжди готовий вислухати всі зауваження і пропозиції та врахувати їх у подальшій спільній роботі. Ми знаємо свої слабкі місця, недоліки, які будемо виправляти. Проте, вся робота і моя, як голови, і виконавчого апарату – у вас на очах. Я розумію свою особисту відповідальність перед громадою за кожне наше рішення, кожен наш практичний крок. Жителі нашої селищної територіальної громади чекали і чекають від місцевої влади виважених рішень та позитивних результатів при розв'язанні будь-яких питань. Я ж завжди налаштований на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для свого села чи селища. Я вдячний усім, хто допомагав селищній раді в цей нелегкий період розвитку практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами та об’єктивними зауваженнями.

В Новому році всім бажаю здійснення мрій, бажань та бачень. Нехай наш край процвітає!

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024