стрічка

Автомобіліст з Вараша не платитиме 17 тисяч гривень штрафу за нібито нетверезу їзду

30 Січня 2023, 20:20
Фото ілюстративне 1247
Фото ілюстративне

Кузнецовський міський суд не дослідив всіх фактичних обставин адміністративного провадження, що призвело до порушень принципів всебічного, повного та об’єктивного з’ясування обставин справи та хибного висновку про винуватість 59-річного автомобіліста.

Про це пише Рівне вечірнє, посилаючись на коментар прессекретарки суду.

З матеріалів справи відомо, що після зупинки автомобіля «Volvo» у Вараші торік у листопаді працівники поліції запропонували водієві пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння, бо нібито помітили в нього ознаки вживання алкоголю. Проте підсудний відмовився пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння як на місці зупинки автомобіля, так і в медичному закладі.  

Місцевий суд наклав на водія адміністративне стягнення – 17 000 гривень штрафу – а також позбавив права керувати транспортними засобами впродовж року, визнавши його винним у тому, що він відмовився пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння

Водій цю постанову суду оскаржив.

Рівненський апеляційний суд задоволив скаргу водія, отож штраф він не платитиме.

«Під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов’язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

Під час огляду водія  на стан сп’яніння патрульні у Вараші свідків не залучали, а здійснювали його відеофіксацію лише на боді-камеру.

Скеровуючи матеріали справи до суду, поліцейські також не долучили до них відеозапис огляду водія на стан сп’яніння, і цим порушили вимоги статті 266 КУпАП.

І хоча запит до правоохоронців про надання відеозапису був залишений без реагування, суд першої інстанції прийняв рішення про притягнення водія до адмінвідповідальності.

Відповідно до частини 5 статті 266 КУпАП огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним. Таким чином, місцевий суд у Вараші допустив порушення принципів всебічного, повного та об’єктивного з’ясування обставин, не дослідив усіх фактичних обставин справи, що призвели до хибного висновку про винуватість скаржника у вчиненні правопорушення. За таких обставин, апеляційний суд постанову суду першої інстанції скасував, а провадження закрив», – коментує прессекретарка суду Олена Кузьменко

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024