стрічка

У Рафалівському лісгоспі прокоментували результати аудиторської перевірки, яка виявила порушень на кілька мільйонів гривень

06 Січня 2023, 09:17
У Рафалівському лісгоспі зауважують, що аудиторський висновок по своїй суті має рекомендаційний характер 891
У Рафалівському лісгоспі зауважують, що аудиторський висновок по своїй суті має рекомендаційний характер

Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області провели державний фінансовий аудит та ревізію діяльності Рафалівського лісгоспу за період з 1 січня 2019 по 30 червня 2022.

В Управлінні прозвітували, що під час аудиту виявили низку факторів, які негативно вплинули на фінансово-господарську діяльність підприємства, призвели до упущених вигод і непродуктивних витрат ресурсів на суму майже 29 мільйонів гривень і на 1,1 мільйона гривень порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів.

Натомість у Рафалівському лісгоспі зауважують, що аудиторський висновок по своїй суті має рекомендаційний характер, тому зазначена сума в розмірі 29 мільйонів гривень не є реальним збитком підприємства.

Подаємо тлумачення ситуації лісгоспом без змін:

«Щодо виявлення факту недоотримання УМОВНОГО доходу в розмірі 25,9 мільйона гривень.

ДП «Рафалівське лісове господарство» реалізовувало лісопродукцію виключно через акредитовані товарні біржі (вимога Постанови КМУ № 1178 від 04.12.2019р.) Для проведення аукціонів укладалися договори з кількома товарними біржами України. 

Аналіз результатів співпраці з ними показав, що на аукціонах з високим показником рівня ціни, переможці торгів часто відмовлялися від укладення договорів та придбання продукції, через що підприємство зазнавало фінансових збитків. Тому було прийнято рішення для реалізації продукції використовувати лише ті товарні біржі, де продаж відбувався за реальними ринковими цінами. Стартовий рівень цін є однаковим на всіх електронних майданчиках товарних бірж. 

Зрештою, ніхто не може передбачити кінцеву ціну продажу лісопродукції. Тому зазначена сума умовного доходу не є реальним показником недоотримання доходу підприємства. Її рахували теоретично, з огляду на максимальний ціновий показник торгів, не враховуючи об'єктивних чинників. Насправді цифра 25,9 мільйона гривень дуже умовна. 

На підприємстві переконані, що рішення брати участь у торгах на біржах, де продукція реалізовується за реальними ціна, дозволило не допустити економічних втрат, отримати більший дохід для держави.

Щодо завдання шкоди від незаконних порубок лісу, де сума становить 2,1 мільйона гривень. Всі ці незаконні порубки лісу фізичними особами (громадянами) виявлені саме працівниками державної лісової охорони. Відповідні матеріали передані до правоохоронних органів для проведення розслідування відповідних справ та подальшого стягнення завданих збитків у судовому або добровільному порядку.

Щодо недоотримання можливого доходу у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно та право користування земельними ділянками, то на сьогодні вся відповідна документація оформлена в повному обсязі, що не призведе до недоотримання доходів. 

Щодо фактів виявлених під час проведення ревізії:

  • Щодо завищеної вартості поточного ремонту, то ревізією виявлено, що підрядником було неправильно застосовано коефіцієнт до норм витрат праці робітників. Зайво сплачені кошти у сумі 117,9 тисячі гривень за виконання даних робіт, було добровільно повернуто виконавцем робіт на рахунок підприємства.
  • Щодо неправильного нарахування частини чистого прибутку шляхом не включення інвестицій до складу витрат підприємства, то виявлене порушення було усунуто шляхом сплати до державного бюджету 773,6 тисячі гривень під час проведення ревізії.
  • Також до проведення ревізії була залучена екологічна інспекція. Її фахівці зафіксували шкоду заподіяну лісу у сумі 166 тисяч гривень внаслідок пошкодження  дерев, засмічення лісових масивів населенням, поодиноких фактів самовільних порубок. Вищевказана сума збитків була відшкодована матеріально-відповідальними особами у добровільному порядку.

З огляду на зазначене, наголошуємо, що аудиторське дослідження проводиться з метою підвищення ефективності діяльності підприємства. Аудиторський висновок по своїй суті має рекомендаційний характер, тому зазначена сума в розмірі 29 мільйонів гривень НЕ Є РЕАЛЬНИМ збитком підприємства» 

 

Читайте такожУ Рафалівському лісгоспі виявили недоліків і порушень на кілька мільйонів гривень

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024