стрічка

У Рафалівському лісгоспі виявили недоліків і порушень на кілька мільйонів гривень

05 Січня 2023, 10:09
Фото ілюстративне 1510
Фото ілюстративне

Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області провели державний фінансовий аудит та ревізію діяльності Рафалівського лісгоспу за період з 1 січня 2019 по 30 червня 2022.

Під час аудиту фахівці виявили низку факторів, які негативно вплинули на фінансово-господарську діяльність підприємства, призвели до упущених вигод і непродуктивних витрат ресурсів на суму майже 29 мільйонів гривень і на 1,1 мільйона гривень порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, – інформують в Управлінні.

Зокрема фахівці виявили порушення в організації продажу нереалізованої лісопродукції через електронні аукціони на товарних біржах. Так, за відсутності з боку керівництва підприємства належної організації та розподілу функціональних обов’язків працівників ДП «Рафалівський лісгосп» щодо аналізу результатів співпраці з різними біржовими площадками (результатів торгів), та неприйняття своєчасних управлінських рішень щодо зміни організаторів аукціонних торгів, втрачена можливість залучити в 2021 році додатковий дохід на загальну суму 25,9 мільйона гривень.

Крім того, незаконні рубки завдали шкоди на 2,1 мільйона гривень.

Окрім того, задокументована і на 8,7 мільйона гривень неефективних управлінських дій або ризикових операції, що можуть призвести до неотримання доходів або непродуктивних витрат.

Для поліпшення ефективності використання державного майна та усунення виявлених недоліків аудитори надали відповідні рекомендації керівнику підприємства.

Проведена під час аудиту ревізія встановила факти заниження підприємством розміру належної для перерахування до державного бюджету частини чистого прибутку (відображення вартості нематеріальних активів та капітальних вкладень (інвестицій) у складі витрат) на суму 773,6 тисячі гривень.

Зайво використані кошти на оплату завищеної вартості робіт з поточного ремонту, чим завдано матеріальної шкоди (збитків) підприємству на 117,9 тисячі гривень. Причина – необґрунтоване застосування коефіцієнта до норм витрат праці робітників.

Крім того, ревізія виявила порушення природоохоронного законодавства – незаконні рубки та пошкодження дерев заподіяли лісу збитків майже на 166 тисячі гривень тощо.

За результатами проведеного контрольного заходу фахівці склали п'ять протоколів про адміністративне правопорушення.

Матеріали передані в правоохоронні органи.

На сьогодні виявлені порушення, що призвели до втрат, відшкодовані в повному обсязі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024