стрічка

«Кукушка» знову може почати курсувати: щоправда, не по всьому маршруту

24 Червня 2022, 15:38
Кукушка 1188
Кукушка

«Є змога відновити курсування «кукушки»», – з таким повідомленням і закликом зібрати підписи на підтримку цієї ініціативи понад тиждень тому до жителів Зарічненської громади звернулись представники місцевої влади.

А днями поліську вузькоколійку відвідала делегація на чолі з представником Укрзалізниці, керівником напрямку вузькоколійних залізниць та ретро-техніки Олегом Заблудовським, – повідомляє журналістка Район.Вараш.

Нагадаємо, що потяг «Антонівка – Зарічне», який місцеві називають «кукушка», не курсує уже з березня 2020 року нібито через епідемію коронавірусної хвороби.

Небайдужі, намагаючись відновити роботу потягу, свого часу навіть реєстрували про це петицію. Проте підписали її трохи більше тисячі людей із необхідних 25 тисяч.

В Укрзалізниці ж тим часом на постійні прохання та заклики відновити курсування потяга лише розводили руками, посилаючись на збитковість «кукушки».

Проте місцеві активісти, не покладаючи надії відродити курсування поїзда та заручившись підтримкою Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Рівненській області, у лютому 2022 року, розробили та подали заявку на обласний проєкт, яка, на їхню думку, має всі шанси привернути увагу до вузькоколійки. А надихнули їх до цього колегами із Гайворонської громади на Кіровоградщині, що свого часу також пережили подібний занепад залізниці, але змогли її відродити.

Олег Заблудовський розповів, що першочергово планується відновити дільницю Антонівка – Біла.

«Треба до 3,5 тисяч шпал, щоб відновити цю дільницю. Потім стане питання по мосту, там треба деревина-кругляк, для заміни опор. Далі на другій ділянці ще до 5 тисяч шпал треба буде замінити, не впевнений що повний маршрут вдасться в цьому році відновити, але думаю, що до станції Білої цілком реально», – зауважує знавець вузькоколійних залізниць.

Отже, є всі сподівання, що 106 кілометрів дороги життя на Поліссі знову хоч і поступово, але стануть для багатьох місточком для зв'язку з цивілізацією.

«Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб зберегти та відновити малу залізницю, одне з перших чудес Рівненщини», – запевняє Олег Заблудовський.

Читайте такожКу-ку: Коли культура шкутильгає

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024