стрічка

У Володимирецькій громаді хочуть оптимізувати чотири освітні заклади

23 Червня 2021, 15:17
фото ілюстративне 2185
фото ілюстративне

Володимирецька селищна рада пропонує змінити тип деяких закладів освіти на території громади. До обговорення запрошують усіх небайдужих.

Про це Району.Вараш повідомили у селищній раді.

Селищна рада пропонує оптимізувати Любахівський, Красносільський та Володимирецький навчально-виховні комплекси, визначивши їх закладами освіти І-ІІ ступенів (1-9 класи).

Крім того, є пропозиція Малотелковицький навчально-виховний комплекс, визначити закладом І ступеня (1-4 класи).

«Учням цих шкіл нададуть можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти в інших закладах освіти Володимирецької громади», — наголошують у селищній раді та додають, що першочерговою метою реорганізації шкіл є підвищення якості освітніх послуг та збільшення можливостей для учнів.

До слова, на території Володимирецької громади функціонують 17 закладів загальної середньої освіти: шість шкіл І-ІІ ступенів (1-9 класи) та 11 шкіл І-ІІІ ступенів (1-11 класи). Середня вартість навчання одного учня  в громаді становить близько 23 745 тисячі гривень на рік. Середня кількість учнів на одного вчителя складає 9 дітей. Загальна кількість учнів складає 5061. Відповідно, значна частина бюджетних коштів іде на забезпечення надання освітніх послуг – розмір лише освітньої субвенції з державного бюджету у 2021 році становить понад 120 мільйонів гривень.

Проаналізувавши кількість населення та щільність проживання, фахівці дійшли висновку, що найбільш затратними у громаді є Малотелковицький НВК (53 570 гривень на одного учня на рік), Красносільський НВК (38 787 гривень), Любахівський НВК (30 097 гривень) та Володимирецький НВК (27 889 гривень). Для порівняння, вартість навчання одного учня у Володимирецькому колегіумі становить 22 486 гривень, а у Воронківському НВК – 18 681 гривню, тобто майже утричі менше ніж в Малотелковицькій школі.

«Надмірні витрати на утримання таких закладів освіти позбавляють можливості забезпечувати високий рівень оплати праці педагогічних працівників усієї громади», — запевняють у селищній раді. Відтак наголошують, що освітню мережу потрібно реорганізувати.

До участі в обговоренні запрошують жителів Володимирецької територіальної громади, фізичних та юридичних осіб, громадські об’єднання, політичні партії, громадські організації, представників засобів масової інформації.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024