стрічка

Вараська ОТГ після 25 жовтня. Що буде? Обговорення у «Майстерні громад»

14 Серпня 2020, 11:27
Майстерня громад 3375 Джерело: Майстерня громад
Майстерня громад

Уже місяць у Вараші працює громадська організація «Майстерня громад». За цей час керівники провели чимало навчальних семінарів та обговорень. Головне завдання – допомогти громаді розвиватися та показати, як це можна робити. Минулого тижня ГО «Майстерня громад» зібрала людей, які вже зараз впливають і впливали на формування Вараської ОТГ.

Серед них керівництво міста, району, депутати та громадські активісти. Впродовж двох годин вони обговорювали життя Вараської ОТГ після 25 жовтня, коли в громаду доєднається ще 16 сіл. Запис всієї події опубліковано на офіційній сторінці «Майстерні громад» у Фейсбуці. Для наших читачів ми вибрали вісім найцікавіших цитат восьми запрошених гостей на розмову.

Гліб Олійник, голова правління ГО «Майстерня громад»:

Гліб Олійник, голова правління ГО «Майстерня громад»
Гліб Олійник, голова правління ГО «Майстерня громад»

Мені завжди дивно чути про обмежені можливості для розвитку громад. Якби Нідерланди чи Японія так думали, ми б не бачили цих розвинених економічно держав. Був прецедент спроможності у Вінниці. Там залишили певну територію вільною. Після Революції Гідності на ній розмістили виробництво деталей для автомобілебудування. Тут варто зрозуміти – в них був план. Ми говоримо, що не знаємо, як розвивати. Відсутнє стратегічне планування на рівні держави, області. На рівні Вараської ОТГ я не бачив, принаймні, опублікованого такого плану. Декілька років йде реформа децентралізації. Раніше було видно, які населенні пункти доєднаються в громаду. Можна було скласти план розвитку, який стосувався би розвитку сіл. За найближчі три місяці його скласти нереально. Тут виникає закономірне питання. Що робили до того? А зараз можна говорити, що держава не дає можливостей.

Олександр Мензул, секретар Вараської міської ради:

Олександр Мензул, секретар Вараської міської ради
Олександр Мензул, секретар Вараської міської ради

Вараська ОТГ зараз відрізана від траси. Були в нас історії, коли місто могло залишитися тільки з Заболоттям і все. Нині наша ОТГ має перспективи. Якби ми не сиділи на місці, то Полиці і Рафалівка також були б з нами. Час покаже. Через рік-два ми з ними об'єднаємось. Найближчим часом разом із державним бюджетом ми зможемо відремонтувати дорогу до Варшавської траси. В нас є хороший потенціал і з інвестиціями, бо поруч станція. В сільській місцевості також буде розвиток. Не треба боятися сіл. Села – це добре. У нас вийде союз села і міста. Ми його будемо посилювати.

Сергій Анощенко, міський голова Вараша:

Сергій Анощенко, міський голова Вараша
Сергій Анощенко, міський голова Вараша

Який позитив міським жителям від утворення територіальної громади разом із 17 селами? Що отримає 42 тисячі варашан? Відповіді мені сьогодні ніхто не надав. Сільські жителі отримають покращення життя за рахунок великого бюджету міста. Ви по прикладу Заболоття бачите, що зроблено за півтора роки. Що за це отримали міські жителі? Місту Вараш не вигідно було створювати громаду в такому розмірі. Ми не можемо за багато років відновити дороги в місті, водогони. Нам не вистачає коштів, щоб привести місто в належний стан. Потрібно сотні мільйонів гривень, яких в бюджеті нема.

Степан Жданюк, депутат Вараської міської ради:

Степан Жданюк, депутат Вараської міської ради
Степан Жданюк, депутат Вараської міської ради

Ми не можемо будувати доріг на території Вараської ОТГ. Вони знаходяться в іншій власності. Як вирішити питання фінансування без виділення коштів з держбюджету, я не скажу. Стосовно проблем медицини у нас, всі їх знаємо. Важливі проблеми в ОТГ є в культурі. Всі клуби запущені. Ми прийшли в Заболоття і там є результат. Важливою проблемою Вараської ОТГ є екологія. Це не тільки вивезення сміття і сміттєзвалища. Це і вирубка лісів, і використання водних ресурсів. І ще є маса і маса проблем.

Олена Корень, начальник Управління освіти міста Вараш:

1
Олена Корень, начальник Управління освіти міста Вараш
Олена Корень, начальник Управління освіти міста Вараш

На нас самих вина. Вина в тому, що ми сподіваємось, що державна політика зміниться. Чекали відміну децентралізації, що не потрібно буде створювати ОТГ. Ми запізнилися. Ми не прийняли рішення, над якими повинні були працювати. Маємо сьогодні наслідки. Говорять про те, що Вараська ОТГ не має можливостей для розвитку – має. Спочатку потрібно провести в селах логістику. Маємо вивчити, що можемо розвивати. Це і туристичний бізнес, і зелений туризм. Ще сільське господарство можемо розвивати. Ми тут це можемо робити. Головне інвестору створити сприятливі умови. Нам не потрібно бути пасивними. Як освітянин скажу: у Вараській ОТГ гарні школи. В нас нема багато дітей, але це загальна проблема зменшення населення в країні. Питання серйозно стоїть і з дошкільними закладами. Можна розвивав профільні ліцеї і тому подібне.

Василь Ковенько, голова Володимирецької районної ради:

Василь Ковенько, голова Володимирецької районної ради
Василь Ковенько, голова Володимирецької районної ради

 На сьогоднішній день по нормативній базі, яка регулює функції районної ради після 25 жовтня, судити про щось складно. Ми розуміємо, щоб наділити повноваженнями раду, то їх треба звідкись забрати. Забрати в ОТГ? Доцільності в цьому не вбачаю. Можливо, це якийсь перехідний етап. Він буде на законодавчому рівні змінений з часом. Я – за Вараський район в тому форматі, в якому він створений. Володимирецька районна рада звертала увагу Кабміну на Вараш. Просили, щоб Верховна рада створила новий район в такому форматі, який він є зараз. Ми не наголошували, що центр мав би бути у Володимирці. Стовно розміщення майбутньої районної ради, то вона, напевне, може функціонувати не обов'язково у Вараші.

Володимир Грушевський, екс-заступник міського голови Вараша:

Володимир Грушевський, екс-заступник міського голови Вараша
Володимир Грушевський, екс-заступник міського голови Вараша

Треба реалістично дивитися на речі. Ми в нульовій точці, з якої починаємо працювати у Вараській ОТГ. Потрібно розробити стратегічний план розвитку громади, щоб зрозуміти куди ми рухаємось і з чим. Зараз стоїмо перед фактом, що нас об'єднали із селами. Ми не розуміємо формат їхнього розвитку. Про якийсь позитив говорити поки рано, але і негативу також мало. Ми в нульовій точці.

Роман Хондока, староста села Заболоття:

Роман Хондока, староста села Заболоття
Роман Хондока, староста села Заболоття

Села в очікування, що з ними буде після 25 жовтня. Є побоювання, що вони матимуть далі. Ті самі побоювання є і в місті. Звісно, що проблем немало. Доведеться відкинути всі амбіції і працювати, аби їх вирішити. Шкода, що села зі сторони Полиць не приєдналися до Вараської ОТГ. Це був би дуже вагомий і позитивний момент. Загалом роботи буде багато. За допомогою креативних людей все відбудеться. Вараська громада буде успішною не тільки в області, а й на рівні всієї України. Ми покажемо приклад. Тут розвиток є і ми дружні. Ми любимо свою землю. В нас все вийде.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024