стрічка

Вараська ОТГ: 10 кандидатів на голову громади і 12 партій беруть участь у місцевих виборах

01 Жовтня 2020, 12:00
3866

Територіальна виборча комісія розглянула всі подані документи і зареєструвала кандидатів на голову Вараської об’єднаної громади та списки кандидатів у депутати від дванадцяти політичних партій.

Про це інформує Володимирець. City. На фоні того, що в області і в Рівному трапилося чимало скандальних прецедентів, коли партіям та кандидатам відмовляли у реєстрації, у територіальній виборчій комісії Вараша все пройшло тихо і мирно. Зареєстрували всіх, хто подав документи.

Тож перед початком активної фази агітації спробуємо проаналізувати ситуацію і претендентів.

 

ПРОпозиція – Мензул

Секретар Вараської міської ради вже був у кріслі міського голови і виконував обов’язки очільника міста, коли Сергію Анощенку депутати оголосили недовіру. Саме в той час до міста приєдналось село Заболоття, а на дачний масив почав ходити автобус.

Олександр Мензул вважається головним конкурентом нинішнього міського голови. Вважалось, що на Мензула впливає директор Рівненської АЕС Павло Павлишин, однак, схоже, щось пішло не так.

Представляти Олександра Мензула кандидатом на голову Вараської громади приїхав міський голова Дніпра Борис Філатов. Як наслідок, Мензул пішов на вибори від його партії «ПРОпозиція».

Після чого, як стверджують поінформовані джерела, директор станції наказав анулювати пропуск Мензула на АЕС.

Натомість в станційній газеті та на станційному телебаченні з’явився нардеп Віктор М’ялик та його протеже, кандидат від «За майбутнє» Дмитро Стецюк. Але про це пізніше.

Олександр Мензул, за даними останніх соцопитувань, «дихає в спину» Сергія Анощенка. Їхній розрив складав всього кілька відсотків.

Але в опитуванні були вказані представники «Європейської солідарності»: Олена Корень, Олександр Дерев’янчук та Олег Ординат. Однак «ЄС» свого кандидата на голову не висунули, а їхній електорат скоріш за все проголосує за Мензула ніж за Анощенка.

Окрім того, Мензулу вдалось зібрати навколо себе впливових підприємців, керівників ОСББ та сільських голів приєднаних до Вараша сільських рад. Це серйозний фундамент для перемоги на виборах.

«Слуга народу» і «Сила і честь» – Анощенко


Сергій Анощенко у кріслі міського голови вже десять років. У 2010 році він був кандидатом від Української партії «Зелена планета». На виборах 2015 року Анощенко йшов уже від «Народного контролю». На цих виборах він іде вже від партії Зеленського «Слуга народу».

У соціальних мережах стверджували, що це результат тісної співпраці Анощенка, голови облради Олександра Данильчука та голови облдержадміністрації Віталія Коваля. Кажуть, ця співпраця базується на ремонтах фасадів, асфальтуванні доріг та вкладання тротуарної плитки відповідними потрібними фірмами.

Підтвердженням цього може бути й той факт, що Коваль іде першим номером «Слуги народу», а Олександр Данильчук є першим номером «Сили і честі» в облраду. На виборах у Вараську міську раду першим у списку «Слуги народу» – Сергій Анощенко, а його дружина Тетяна Анощенко перший номер у списку кандидатів «Сили і честі».

Цікаво, правда ж? Чоловік і жінка «випадково» очолюють два різних списки.

Сильним місцем Сергія Анощенка є ядерний електорат, який оцінюється соціологами у трохи більше двадцяти відсотків. Слабким – хронічна конфліктність, яка призвела до створення критичної маси виборців, які хочуть зміни міського голови. Не додає сили нинішньому меру і ситуація, яка склалась із невиплатою зарплати медикам СМСЧ-3.

А ще в соціальних мережах пишуть, що нібито існує домовленість між Анощенком та керівництвом ОПЗЖ. Можливо, це просто чутки.

Однак, за дивним співпадінням, Опозиційна платформа – За життя не висунула у Вараській громаді ні кандидата на голову, ні кандидатів у депутати.

Совпадєніє?..

«За майбутнє» – Стецюк

Дмитро Стецюк є кандидатом на голову Вараської громади від партії «За майбутнє» Ігоря Палиці. Головним будівничим партії на Рівненщині є народний депутат Віктор М’ялик. Обох політиків поєднує те, що вони належать до протестантської релігійної громади «п’ятидесятників». Власне, це є однією із сильних сторін Стецюка, оскільки протестанти зазвичай дисципліновано голосують за свого.

Слабким місцем Дмитра Стецюка може бути несприйняття його деякими впливовими протестантськими пасторами.

До того ж, «За майбутнє» і «Слуга народу» так чи інакше пов’язані з Ігорем Коломойським, а відтак є політичними союзниками.

Чи дозволять Стецюку всерйоз поборотись за крісло голови чи просто це «розкрутка» на майбутню політичну кар’єру?

Додайте сюди ще ймовірний фактор Павлишина і появу Стецюка на інформаційних майданчиках станції.

«Голос» – Грушевський

Володимир Грушевський на минулих виборах був кандидатом від «Сили людей». Тепер він йде на вибори від партії Вакарчука «Голос». При тому, що його «рідна» партія теж іде на вибори, але вже без Грушевського. Кажуть, він не мав наміру балотуватись на голову, але в останній момент щось змінилось.

Сам Грушевський говорить, що незабаром проти нього почнеться брудна інформаційна кампанія. Кандидат бідкається, що його хочуть звинуватити у тому, ніби його фінансово стимулювали йти на вибори.

Припускаємо, що пан Володимир має рацію. А виділення розпорядженням Сергія Анощенка півмільйона гривень на ОСББ, яким керує Грушевський, це всього лише випадковість. Як і те, що це виділення відбулось фактично одночасно з висуванням його в голови громади.

На минулих виборах у 2015 році Володимир Грушевський набрав більше 12 відсотків голосів виборців. І це приблизно той електорат, на який міг би розраховувати Мензул, або кандидати від інших патріотичних сил типу НРУ, УНП і «Свободи».

Українська народна партія – Жданюк

Степан Жданюк за свою політичну кар’єру уже був міським головою Вараша (тоді ще Кузнецовська). Був навіть заступником голови Рівненської облдержадміністрації, коли нею керував покійний Василь Червоній.

Які шанси Жданюка на цих виборах? Побачимо вже скоро.

Народний рух України – Шумра

Ірина Шумра була секретарем Вараської міської ради і певний час виконувала обов’язки міського голови, коли депутати оголосили недовіру Анощенку під час його першого мерського строку.

Можна припустити, що її шанси стати міським головою співрозмірні з шансами Степана Жданюка. Більше того, політичні сили, які вони ведуть на вибори, існують в одному електоральному полі. Тому їм обом буде не просто подолати 5-ти відсотковий бар’єр.

«Свобода» – Міцюк

Віктор Міцюк – один з тих, хто пробує відродити попередні електоральні позиції «Свободи» у Вараші після того, як партійна організація переживала певну кризу.

Очевидно, похід у мери пана Віктора перш за все пов’язаний з бажанням посилити електоральні позиції «Свободи» і отримати можливість подолати виборчий бар’єр.

Самовисуванці

Троє кандидатів на голову Вараської міської громади йдуть самовисуванцями: Геннадій Барабаш, Віктор Горбань та Юрій Нестерчук. Наразі важко щось сказати хороше чи погане про цих кандидатів. Як і про їхні шанси на виборах 25 жовтня.

«Європейська солідарність», «Батьківщина», РПЛ

Партія Петра Порошенка «Європейська солідарність» має всі шанси показати перший результат на майбутніх місцевих виборах. Особливо зважаючи на скандали, які переслідують провладну партію «Слуга народу».

Однак, маючи серйозний електоральний потенціал, «ЄС» не висувала свого кандидата на цих виборах. Кажуть, що в приватних розмовах лідер місцевих активістів «Європейської солідарності» Олександр Дерев’янчук говорив про підтримку на цих виборах Олександра Мензула.

Подібну інформацію озвучував у неформальних розмовах і лідер місцевої «Батьківщини» Сергій Макарук.

У проходження партії Тимошенко теж не варто сумніватись. Свій сталий електорат «Батьківщина» має. Особливо у сільській місцевості. І тут їхні позиції посиляться саме за рахунок сільського електорату приєднаних територій.

Що ж стосується Радикальної партії Ляшка, то приєднання сіл до Вараша їм теж украй вигідне, зважаючи на те, що в РПЛ переважно сільський виборець.

Радикали теж не висували свого кандидата, а тому можна припустити, що вони підтримають когось з двох основних кандидатів. Щоправда, важко уявити, що партійці Олега Ляшка, який нещадно критикує Зеленського та «Слугу народу», будуть підтримувати кандидата від цієї партії.

Виборчий процес увійшов у фінальну стадію, до виборів залишається трохи більше трьох тижнів. Вже після 25 жовтня Вараська громада житиме в нових межах, у новому районі та, очевидно, – з новою владою.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024