стрічка

День Героїв України: пам’яті Віталія Мельника присвячується

24 Травня 2022, 13:30
Віталій Мельник (21.12.1987-11.05.2022) 169
Віталій Мельник (21.12.1987-11.05.2022)

23 травня – День Героїв України. У цей день заведено вшановувати па­м’ять всіх тих, котрі боролися за суве­ренітет і незалежність нашої країни чи прямо зараз чинять опір російській аг­ресії. Це величне і водночас сумне свя­то, адже багато героїв України розпла­тилися життям заради своєї країни. Одним із них є Віталій Васильович Ме­льник із села Перекалля Зарічненської громади Вараського району Рівненщини. І саме цього дня мені довелось збирати про нього спогади, аби закарбувати його ім’я в історії рідного краю.

«Веселий, добрий, щирий та щедрий» – так про Віталія від­гукуються його рідні та друзі. Здава­лося б, іще все життя попереду, але клята війна вирішила інакше – 20 травня в останню путь Зарічненщина провела свого земляка-захисника.

Він народився 21 грудня 1987 року у багатодітній сім’ї. Дитинство та юність минули у скруті, та, по­при це, він виріс щедрим і го­товим прийти на допомогу тим, хто цього потребував.

Мав середню освіту. Служив в армії. Працював різноробом.

Згодом одружився і мешкав на Київщині. Мав сина.

Останні кілька років працював за кордоном, бо мріяв придбати житло.

У бе­резні він став одним із п’яти односельців, які отримали повістки і пішли на війну. Вій­ну, яка для нього заверши­лась 11 травня біля села Богородичне на Донеччині. Такими принаймні є офіційні дані про його загибель, адже рідні бід­каються, що інформацію про цю трагедію їм доводиться визбирувати по крихті.

Звістку про загибель рідного брата його молодша сестра Тетяна отримала у День свого народ­ження – відтак замість вітань їй довелося приймати співчуття.

«Він був найкращий: муд­рий… мужній… сильний… співчутливий… щирий…» – кожне слово дається їй дуже тяжко, вона досі не готова го­ворити про нього в минулому часі…

Біль, розпач, образа на всесвітню несправедливість сковують її мову. Для неї він не лише старший брат, а друг, надійне плече, опора і підтримка, – вона не говорить про це вголос, але це відчу­вається у її мовчанні, тривалих паузах.

«Можливо, колись я зможу розповісти більше, але не зараз», – прощається Тетяна.

Вона, до слова, навіть не змо­гла провести його в останню путь, адже через війну мусила рятувати дітей і виїхати за кордон. І вона така не одна. Велика родина нині розкидана по світу.

Попри те, що зв’язок із Віталієм обір­вався на початку травня, рідні до останнього вірили, що все обійдеться. Звістку про те, що Віталія більше нема, вони сприйняли як страшне марення. А зараз, коли його прихистком став клаптик землі на місцевому кладовищі, вони не можуть і не готові прийняти факт його загибелі.

«Я до останнього не могла підвести очі і глянути на нього в труні. Побачити його там було ударом для кожного з нас», – пригадує мить прощання племінниця Віталія, теж Тетяна.

«Він любив дітей, а діти любили його. Ми всі його любили. Їх у сім’ї багато, але він був не такий, як інші», – розповідає племінниця і спогади ллються з неї як гірський потік.

«Коли батьки залишали нас на бабусю, він завжди з нами нянь­чився і завжди мав щось смачненьке, щоб нас пригостити», – додає дівчина.

Нині в рідних загиблого є чимало запи­тань і вони з усіх сил шукають на них відповіді, хоча і знають, що Віталія вже ніщо не поверне.

«Він був веселий, вмів підняти настрій і любив пожартувати. Вечірні посиденьки в його колі проходи­ли неймовірно весело… Дуже гарно ставився до нас – дівчат-однокласниць», – пригадує Юлія Апончук (у дівоцтві Карпенюк), яка навчалась із ним в одному класі до завершення середньої школи.

Вони були не лише однокласниками, а й друзями. «Все дитинство провели разом на Горах (топонім, місцевість у Перекаллі. – прим. авт.)», – додає Юлія.

Гарно відгукується про колишнього одно­класника й Сергій Самуйлик.

«Останнім часом ми мало спілкуватися, рідко бачилися, але в шкільні роки дружили. З уроків тікали разом часто (згадує з посмішкою). Він був дуже хороший друг, з хорошим почуттям гумору, вмів по­сміятися не лише над іншими, а й над собою, завжди веселий, незлий», – пригадує шкільний товариш.

Іще один друг дитинства Іван Ковалик розповів, що вони разом виросли: «У них була велика сім’я, багато хлопців, тому саме в них ми збиралися на свої дитячі гулянки».

Попри те, що Віталій був старшим на два роки, це не заважало їхній дружбі.

«Він був гарною людиною, що тут ще додати», – резюмує молодик.

Натомість вбитій горем матері на згадку про сина лишились хіба що по­хоронка, його телефон, який до речі, навіть подряпинок не має, та закри­вавлений годинник, який чомусь по-зрадницьки зупинився о 21-й годині 10 травня.

У Віталія залишився сиротою маленький син, якому щойно випов­нилось шість рочків. У когось ця війна забрала сина, брата, товариша, а в нього – тата.

Громада навколішки зустрічала і проводила в останню путь захисника
Громада навколішки зустрічала і проводила в останню путь захисника

Побачити Віталія у труні було ударом для кожного з родичів
Побачити Віталія у труні було ударом для кожного з родичів

Односельці прийшли попрощатись із захисником
Односельці прийшли попрощатись із захисником

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024