стрічка

Радіоелектронна боротьба: інженер із Вараша розповів про свій воєнний досвід

27 Березня 2024, 12:08
Тайфун 99. Фото Енергоатому 636
Тайфун 99. Фото Енергоатому

До повномасштабної війни боєць з позивним «Тайфун 99» уже близько 20 років працював провідним інженером Рівненської АЕС, мав дружину, двох дітей та улюблене хобі – бокс. Війна ж змусила його опанувати радіоелектронну боротьбу (РЕБ), хоча, зізнається, в повномасштабне вторгнення Росії в Україну не вірив і думав, що все минеться.

Про вартового світла та важливість засобів РЕБ у нинішній війні пише Енергоатом.

Радіоелектронна боротьба стала одним з найважливіших напрямів російсько-української війни. «Тайфун 99» пояснює, що хоча засоби РЕБ не несуть загрози живій силі противника, проте вони суттєво впливають на сучасну зброю, залежну від постійного обміну радіосигналами як на полі бою, так і поза ним. Найголовніше, для чого використовується радіоелектронна боротьба, – це виведення з ладу засобів спостереження противника, а також для радіоелектронного задушування сигналів навігації.

Боєць пригадує, що 24 лютого 2022 року у нього був звичайний ранок, він зібрався і поїхав на роботу. Вже там дізнався про окупацію Чорнобильської атомної електростанції, наступ на Київську область та облаштування штабів й оборонних пунктів у рідному місті.

«Я виконував свої обов’язки на РАЕС до травня 2022 року, поки не отримав повістку до ТЦК. Тоді вирішив, що піду воювати. Військового досвіду, окрім військової кафедри, я не мав, тож мусив пройти навчання в Житомирському військовому інституті Корольова за напрямком радіоелектронної боротьби. Після закінчення навчання мене призначили командиром взводу в одній військовій частині в Житомирській області. Ми виконували бойові розпорядження Генерального штабу ЗСУ, пов’язані з РЕБ», – пригадує варашанин.

Керував взводом «Тайфун 99» сім місяців, потім його перевели у новостворену бригаду начальником служби РЕБ. Там він мав організувати та налаштувати роботу підрозділу з нуля. Для якісного виконання обов’язків його відправили за кордон на навчання.

«Після десятиденних курсів нас із побратимами з 32 бригади відправили на Куп’янський напрямок. Там із червня 2023 і дотепер українські бійці тримають оборону. В січні поточного року я був змушений демобілізуватися за сімейними обставинами, а хлопці ще й досі захищають Україну на тому напрямку. І хоч я повернувся до роботи на РАЕС, проте постійно залучений у воєнний процес. Продовжую підтримувати зв'язок із хлопцями та консультувати їх з питань радіоелектронної боротьби», – розповідає «Тайфун 99».

Чоловік підкреслює, що Куп’янський напрямок завжди був одним з найскладніших в Україні, тому для нього важливо всебічно підтримувати побратимів: «Із власного досвіду скажу, що на передовій без підтримки важко. Часом  люди опускають руки. Я завжди намагався підбадьорити побратимів, бо ніколи не знаєш, як спрацює людський фактор у такій непростій ситуації, а в них ще й зброя в руках… Моїм головним завданням як керівника було не лише якісне виконання бойового завдання, а й збереження життів особового складу. Я мовчу про поранення, бо це війна, головне – щоб лишилися живими. Тому завжди шукав правильні слова і тон голосу, щоб підбадьорити як самих бійців, так і їхніх рідних. А триматися в тому пеклі особисто мені допомагала відповідальність перед особовим складом та величезна підтримка дружини. Без підтримки рідних та близьких там дуже складно.

Українців закликаю підтримувати військових, які на передовій, а особливо тих, які повертаються в соціум. Також прошу за можливості донатити на ЗСУ. Ми всі маємо зрозуміти одне – лише в єдності зможемо перемогти ворога».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024