стрічка

Палац у Володимирці має шанс на відродження

15 Березня 2024, 17:47
Палац Красицьких у Володимирці 1999
Палац Красицьких у Володимирці

Архітектурно-історична пам’ятка Володимиреччини, палац Красицьких, отримає шанс на відродження.

Проєкт його реставрації відібрали до національного архітектурного хакатону «100 ідей для міст», організованого громадською організацією «Центр суспільних комунікацій» Клубом мерів та Thought Group(Chile) в рамках проєкту IRS, що має на меті популяризацію міст України та їх стале відновлення за принципами Build Back Better.

Про це повідомляють у Володимирецькій селищній раді.

Зауважимо, що палацу Красицьких – єдиний на Поліссі маєток. Він датований 1827 роком і давно перебуває на межі повної руйнації. У червні 2022 року палац внесли до переліку об'єктів культурної спадщини.

Передбачається, що в межах хакатону громаді нададуть концептуальні ідеї та матеріали для можливості їх подальшого втілення за допомогою міжнародних та місцевих проєктів. Тобто розроблять ескізи відреставрованих фасадів та внутрішніх приміщень будівлі палацу.

«Наразі Архітектурне бюро на основі наших технічних завдань на проєктування завершило підготовчий етап. Вивчили першоджерела з описом первісного вигляду будівлі. Зокрема, використали матеріали, які на запит архітекторів, надіслала Національна бібліотека Польщі», – повідомляють у Володимирецькій селищній раді.

Довідково: палац Красицьких — найстаріша будівля Володимирця і єдина збережена пам’ятка палацової архітектури на історичній Волині.

Палац побудували у 20 роках 19 століття для графа Вінсента Юзефа Красицького.

Ім’я архітектора, на жаль, невідоме, але про автентичний вигляд споруди можна дізнатися завдяки збереженим описам і фотографіям.

Будівлю звели в стилі провінційного класицизму з елементами ампіру. Над входом на колонах був різьблений портик, на другому поверсі — маленький балкон, а зліва на фасаді — ґанок із колонами. Усі ці елементи, на жаль, зруйновані й не збереглися до наших днів.

На першому поверсі були розташовані їдальня, вітальня й гостьова кімната; на другому — панські покої та, можливо, ще одна вітальна або бальна зала. Навколо палацу заклали парк з екзотичними рослинами й широкими алеями. Також на території була гуральня й господарські приміщення.

Красицькі володіли маєтком до початку 20 століття. У 1914 році його викупила родина де Пурбе, однак вона використовувала палац переважно для адміністративних потреб, а не як резиденцію.

За радянської влади маєток розграбували, в 1957 році відкрили там дитячий будинок-інтернат, а деякі приміщення почали використовувати під потреби колгоспу. 

З 2002 року упродовж шести років тут розташовувалася церква. У пам’ять про це на фронтоні досі зберігся хрест.

Зараз палац Красицьких у дуже поганому стані. Місцева молодь та активісти регулярно намагаються привернути увагу до будівлі за допомогою мистецьких акцій.

Коментарі
15 Березня 2024, 20:42
Дорога Володимирець-Бишляк також датована 1827 року і після того часу не ремонтувалася, і давно досягла межу руйнації, ну нічого буде палац
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024