стрічка

Старшокласники з Вараша сконструювали інтерактивну мапу повітряних тривог

10 Березня 2024, 11:10
Учні Вараського ліцею №4 Дмитро Сачук та Максим Тендлер розробили інтерактивну карту України. Фото з фейсбук-сторінки ліцею 424
Учні Вараського ліцею №4 Дмитро Сачук та Максим Тендлер розробили інтерактивну карту України. Фото з фейсбук-сторінки ліцею

Учні Вараського ліцею №4 Дмитро Сачук та Максим Тендлер розробили інтерактивну карту України, яка з допомогою діодів сповіщає про повітряну тривогу. Над проєктом хлопці працювали три місяці.

Гроші на виготовлення карти збирали всією школою на благодійному ярмарку, – пише Суспільне.

Зі слів одинадцятикласника Дмитра Сачука, спочатку він хотів створити телеграм-бота, який сповіщатиме про повітряні тривоги, розповів про це другу – десятикласнику Максиму. Так у хлопців з'явилася ідея створити діодну карту. Про свою ідею розповіли вчителям.

Заступниця директора ліцею Наталія Гусейнова пригадує: «Певно, у грудні під час чергової повітряної тривоги ми сиділи в нашому укритті, підійшли хлопці, кажуть, що хотіли б зробити подарунок для школи — інтерактивну карту, яка б світилася під час тривоги, і попросили допомоги у фінансуванні, щоб купити макет карти».

Ідею хлопців у ліцеї підтримали й вирішили, що віддадуть їм частину коштів, які зберуть на шкільному різдвяному ярмарку в підтримку ЗСУ. Паралельно хлопці створили банку для збору коштів в інтернеті.

«На ярмарку ми зібрали набагато більше, ніж очікували, тому частину віддали місцевим волонтерам, а потрібну для роботи над картою суму — школярам. Вони відразу замовили карту, необхідні деталі та почали роботу», – пригадує Наталія Гусейнова.

Дмитро Сачук зазначив, що раніше нічого подібного не робив. Він захоплюється радіотехнікою, радіоелектронікою та радіоаматорством. Ідеї й поради шукає в інтернеті або запитує у Максима.

«Цікавлюсь раціями, вмію користуватися комп'ютерною технікою, можу спаяти чи зібрати електричну схему, автомобіля, наприклад. Я більше по частині програмування, знаю, що таке код, як він пишеться, а Максим більше розуміється у технічній частині, по електроніці», – розповідає Дмитро.

Максим теж цікавиться радіотехнікою. Хлопець розповів — всьому, що вміє, навчився самостійно.

«Це мій перший такий масштабний проєкт. Там принцип роботи нескладний — карта з ESP32 з адресними світлодіодами, все під'єднане до інтернету. Не скажу, що було страшно починати. Я відразу знав, що все вдасться!» – зізнається Максим.

Мапа працює через телеграм-бот. Кожна область – окремий світлодіод. Через бот можна поставити режим «ліхтарика, коли вся мапа світиться одним кольором, або режим «прапора» — коли світиться синьо-жовтим, або ж поставити режим «повітряної тривоги» – червоне світіння.

Карту розмістили на першому поверсі ліцею. За даними заступниці директора, виготовлення коштувало приблизно п’ять тисяч гривень.

 

Читайте наші новини у Telegram

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024