стрічка

Під загрозою закриття: Нацслужба здоров′я відмовилась фінансувати роботу пологового відділення у Зарічненській лікарні

09 Лютого 2024, 12:29
Нацслужба здоров′я відмовилась фінансувати роботу пологового відділення у Зарічненській лікарні 1346
Нацслужба здоров′я відмовилась фінансувати роботу пологового відділення у Зарічненській лікарні

Комунальному некомерційному підприємству «Зарічненська багатопрофільна лікарня» Зарічненської селищної ради Вараського району Рівненської області відмовили у контрактуванні на пакет «Медична допомога при пологах».

Про це у коментарі газеті «Полісся» повідомила медична директорка лікувального закладу Людмила Полюхович.

Як відомо, Зарічненська багатопрофільна лікарня надає медичну допомогу жителям Зарічненської та Локницької територіальних громад (близько 36 тисяч населення), зокрема невідкладну спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам акушерсько-гінекологічного профілю.

Нині постало питання про ліквідацію пологового відділення через зменшення кількості пологів, яких по розрахунках НСЗУ недостатньо. Йдеться про те, що потрібно не менше 150 пологів у рік, аби Нацслужба погодилась контрактувати пакет послуг на пологи.

«Найближчим часом може виникнути ситуація, коли КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня» не матиме права надавати допомогу при пологах і виникне питання – де народжуватиме сім’я, що вирішила проживати в наших громадах. Народжувати в кареті «швидкої», вдома чи за 200 кілометрів від місця проживання?» – ставить риторичне питання медикиня.

Річ у тім, що географічне розміщення громад колишнього Зарічненського району доволі специфічне. Відтак, на думку Людмили Полюхович, ці населені пункти не можна об’єднувати в один шаблон надання вузькопрофільної допомоги з іншими регіонами України.

«Лікарня віддалена від обласного центру на 200 кілометрів, а до найближчих опорних лікарень – близько 100 кілометрів. Віддаленість крайнього населеного пункту від КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня» становить 60 кілометрів. Віддаленість від крайнього населеного пункту до найближчого пологового відділення, що у місті Дубровиця, – 115 кілометрів. Віддаленість від крайнього населеного пункту до найближчого перинатального центру, що у Рівному, – 250 кілометрів.

Відсутні пологові відділення і в найближчих лікарнях Волинської області.

Наш заклад розташований у прикордонній зоні з Республікою Білорусь.

Доїзд вагітних до пологових закладів ускладнені й відсутністю якісних доріг – наявність дороги з асфальтованим твердим покриттям з міста Рівне є тільки до селища Зарічне. Натомість в обслуговування лікарні входить селище Зарічне, 50 сіл та 11 хуторів», – пояснює медикиня.

Закриття пологового відділення – це кроки, які ведуть до перетворення КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня» до рівня сільського ФАПу, – вважає Людмила Полюхович.

«Наразі наш заклад має п’ять висококваліфікованих спеціалістів акушер-гінекологів, що не зможуть або не захочуть перекваліфіковуватись в інші спеціальності, тому що це несе за собою витрати великих коштів та потягне за собою витік кадрів з громади, а кожен лікар – це надбання закладу, тяжке та довге навчання і праця.

Сьогодні дуже тяжко запросити лікарів з вузькою спеціальністю в такий район, як наш, де громада не забезпечує лікарів житлом та відсутні зручності, які пропонують інші громади», – додає фахівчиня та наголошує, що надання чи відсутність послуги допомоги при пологах не має бути проблемою самої лікарні, а відтак закликає громадськість згуртуватись і посприяти збереженню та розвитку надання медичної допомоги при пологах у регіоні.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024