стрічка

Приготування пальцем пханої ковбаси – на культурній мапі нематеріальної спадщини Рівненщини

02 Лютого 2024, 19:38
Фото ілюстративне 1265
Фото ілюстративне

На Рівненщині триває створення мапи побутування елементів нематеріальної культурної спадщини.

Про це йдеться на сторінці Вараської РВА у фейсбук.

Зокрема над виявленням та збереженням найцінніших надбань нематеріальної культурної спадщини односельців, які доносять до наступних поколінь живу спадщину української нації, працює культурна сфера Каноницької територіальної громади

Так, одним з елементів нематеріальної культурної спадщини є приготування домашньої ковбаси, яку в народі називають пальцем пхана.

«Ковбаса вважається однією з найбільш звичних страв. Домашня ж ковбаса в Каноницькій громаді у всі часи вважалася святковою стравою і готувалася тільки на великі свята», – зауважують у громаді.

Оскільки ковбаса псується набагато повільніше, ніж, приміром, м'ясо, жіночий колектив «Чарівниці» Каноницького будинку культури регулярно готують саме цей смаколик захисникам на передову, про що Район.Вараш вже неодноразово писав.

Читайте такожКаноницькі «Чарівниці» зготували і передали на фронт понад тонну домашніх ковбас

 

Готують жінки ковбасу за давнім поліським рецептом: м'ясо свинини нарізають на невеликі шматочки. Додають сіль, мелений перець, лавровий лист (за бажанням).

Для того, щоб ковбаса була запашною, обов'язково додають подрібнений часник. А для того, щоб ковбаса була соковитою, – трішки води.

Заправлене і добре вимішане м'ясо напихають за допомогою м'ясорубки в промиту кишку.

Напхані ковбаси, скручені в кільця, викладають на добре змащене смальцем деко та роблять в кишці декілька проколів зубочисткою, щоб не тріснула.

Запікають в печі на дровах до золотистого кольору.

Для більш тривалого зберігання, готову ковбасу можна закручувати в банки.

 

Як «Чарівниці» готують смаколики, транслювали навіть на центральних каналах країни. Ось відео для прикладу:

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024