стрічка

У Зарічному і Володимирці створять кімнати для скривджених дітей

30 Листопада 2023, 18:25
Зелена кімната. Фото ОДА 524
Зелена кімната. Фото ОДА

У всіх колишніх райцентрах Рівненщини створять «зелені кімнати».

Заступниця голови ОДА Людмила Шатковська 30 листопада під час засідання Координаційного центру з підтримки цивільного населення доручила створити такі кімнати усім великим громадам області (колишнім районним центрам). Їх відкриття очікується до квітня 2024 року, – зауважують в ОВА.

«Реалізація цієї ініціативи не вимагає великих витрат з боку громади. При цьому дитину не доведеться везти до суду чи відділку поліції. На жаль, зазвичай, скривджені діти приховують те, що з ними сталося. Наявні кімнати вже довели свою ефективність – діти позбуваються зайвого стресу та легше йдуть на контакт», – сказала Людмила Шатковська. 

Наразі в області є три «зелені кімнати» – у Рівному, Сарнах та Острозі.

За словами представників обласної прокуратури, система правосуддя, яке дружнє до дитини, має на меті мінімізувати можливу психологічну шкоду під час вчинення правових процедур. Спеціалісти намагаються підготувати до них дитину незалежно від статусу, який вона має під час провадження: обвинувачений, потерпілий чи свідок.

У «зелених кімнатах» з дітьми, які стали жертвами насильства або свідками злочину, працюватимуть педагоги та психологи. Це також можливість для правоохоронців опитати дитину без зайвого стресу й у більш спокійній атмосфері.

Довідково: «Зелена кімната» для дітей – це два суміжних приміщення. В одному з них розташований ігровий зал, де з дитиною працюватиме психолог чи медик, інше – це кімната для спостереження, де перебуватимуть слідчий та інші працівники поліції. Кімнати розділені дзеркальним склом, за яким дитина не бачить правоохоронців.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024