стрічка

Не відповідає лексичним нормам та стосується російської імперської політики: село Вараського району потрапило до списку на перейменування

28 Червня 2023, 20:37
Фото ілюстративне 1342
Фото ілюстративне

Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила рішення щодо схвалення переліку сіл, селищ та міст Рівненщини, які потребують перейменування. 

Така інформація з'явилася на офіційному державному вебпорталі 22 червня. 

У 16 додатку (з 24) до даного рішення комісії представленні назви населених пунктів Рівненщини, які не відповідають стандартам державної мови та рекомендовані до перейменування. 

Третім пунктом цього додатку прописуються «назви об'єктів», котрі, на думку комісії, зобов'язані своїй назві російській імперській політиці. Тож мають бути перейменовані за програмою деколонізації. Серед списку «Красносілля» – найменування села Вараського району.

«Обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку», – прописує в графі «рекомендації» національна комісія зі стандартів державної мови.

Проте деякі політичні діячі виступили проти таких перейменувань, закликавши скасувати рішення комісії.

Так Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий наголосив на тому, що прийняттям таких рішень законом покладено на інші органи, а функції комісії завершуються на формуванні списку назв, які потребують перейменувань погодження суто зі стандартами мови. 

«Виглядає, що члени комісії підійшли до розроблення рекомендацій дуже формально. Є у назві корінь «красн» або «черв»? Ок, перейменувати. А чи є там насправді історичний зв'язок із комуністами, ніхто не вивчав (а це, власне, і не завдання цієї комісії)», – зазначив Міністр. 

Тож, щодо назви саме нашого села Красносілля, чи є там сліди країни-агресорки? 

За єдине відкрите, проте не завжди надійне, джерело інформації для дослідження можна обрати статтю Вікіпедії. 

Там зазначено, що перейменування, колись села Печінки на Красносілля відбулося 1963 році. А свою нову назву село отримало через навколишні ліси: неподалік розташований Красносільський заказник – природно-заповідна територія України, що охороняється з метою збереження дикоростучих ягідників журавлини.

Від так, назва села Красносілля Вараського району не пов'язане з колоніальними замахами російською експансії.  

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024