стрічка

8 березня: що думають жительки Вараша про доцільність святкування та можливе скасування вихідного

07 Березня 2023, 20:56
Фото ілюстративне 1784
Фото ілюстративне

Напередодні 8 березня кореспондент Район.Вараш провів мініопитування серед містянок щодо того чи вони досі святкують цей день та як ставляться до ймовірного скасування вихідного. 

Загалом журналіст поспілкувався з вісьмома містянками. Що цікаво, усі опитані респондентки вважають 8 березня святом. Як аргументи наводять той факт, що, мовляв, це не тільки радянська традиція, а ще й Міжнародний день боротьби за права жінок. 

«8 березня це ж і день боротьби за жіночі права. Ми маємо викорінювати не саме свято, а його радянську інтерпретацію», – наголошувала одна з респонденток.

Що ж до того, чи варто у цей день скасовувати вихідний, п'ять респонденток таки підтримують цю ініціативу, апелюючи рівноправ’ям.

 «По всьому світу цей день святкується без вихідного. І до того ж у Міжнародний день чоловіків вихідного немає, тому цілком справедливо скасувати його й для жіночого дня», – пояснювала свою позицію одна з варашанок.

Натомість троє опитаних жінок висловили своє категоричне несхвалення скасування вихідного.

«В житті повинно бути місце для радості у ці весняні дні», – наполягала одна з респонденток. 

Зауважимо, що у лютому 2023 року група депутатів Верховної Ради запропонувала внести зміни до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят, зокрема скасувати 8 березня як вихідний день. Відповідний законопроєкт №9009 зареєстрували у парламенті. Народні обранці хочуть змінити назву державного свята 8 березня з «Міжнародний жіночий день» на «День української жінки», який пропонують відзначати в День народження Лесі Українки – 25 лютого.

Пізніше Мінцифра спільно з Міністерством культури запустили опитування у додатку «Дія». До 6 березня українці мали вирішити, чи залишиться Міжнародний день захисту прав жінок вихідним. Як результат – більшість користувачів застосунку, які взяли участь в опитуванні, проголосували за те, щоб таки залишити 8 березня вихідним днем.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024