стрічка

Розбудова АЕС, сільське господарство, рекреація та туризм: Вараська громада затвердила Стратегію розвитку до 2027 року

15 Вересня 2022, 12:39
РАЕС 831
РАЕС

У Вараші затвердили стратегію розвитку громади на період до 2027 року.

Документ створили з метою забезпечення сталого економічного та соціального розвитку Вараської міської територіальної громади, створення сприятливих умов для розвитку економіки, конкурентоспроможності та залучення нових інвестицій.

Стратегія дозволить громаді приєднуватися до програм державного співфінансування та різноманітних грантових проєктів.

Реалізація Стратегії проводитиметься через виконання комплексу організаційних, фінансових та інформаційних заходів.

Як зазначається в документі, економіка громади у найближчій перспективі є сталою, з високим ступенем стабільності завдяки наявності великого енергетичного підприємства – виробника низьковуглецевої енергії – Рівненської АЕС. Водночас для створення конкурентоспроможної економіки громади в планах – розбудувати енергетичну галузь, зокрема, через сприяння діяльності щодо розширення потужностей Рівненської АЕС.

Розвиток виробництв з новими робочими місцями у громаді планують стимулювати зокрема завдяки використанню зневодненого шламу РАЕС, як меліоранту для підвищення врожайності кислих ґрунтів.

Цей шлам може «стати поштовхом для впровадження органічного виробництва, результатом якого є екологічно безпечна продукція, вільна від ГМО та невластивих харчовим продуктам хімічних елементів. Ідея такого органічного землеробства є популярною у багатьох країнах світу, зокрема в Європі. Тому це перспективний напрям розвитку сільського господарства громади», – йдеться у документі. 

Чільне місце в Стратегії посідає ціль з розвитку туристичного та рекреаційного потенціалу громади.

Зазначені у Стратегії і перспективні плани Рівненської АЕС, серед яких і нові об’єкти: будівництво енергоблока №5, центру обробки даних, рекреаційного об'єкта на РОК «Біле озеро» та житлового будинку № 416 у мікрорайоні Ювілейний.

«Будівництво нового енергоблоку дозволить залучити інвесторів та капітальні інвестиції, створить близько тисячі робочих місць на етапі будівництва, дасть можливість експорту електроенергії в ЄС, забезпечить розвиток інфраструктури та промислового потенціалу не лише громади, а й усього регіону. 

Будівництво центру обробки даних забезпечить потужного постійного споживача електроенергії для РАЕС, дасть змогу розмістити державні реєстри, електронні архіви, обчислювальні потужності та дозволить залучити до громади та регіону в цілому різного виду бізнес й молодь, яка працює в ІТ-сфері», – зауважують на підприємстві.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024