стрічка

Річниця Голокосту: на Зарічненщині розстріляли більше тисячі євреїв

28 Січня 2022, 10:42
АрміяInform 27 січня — День пам'яті жертв Голокосту 747
АрміяInform 27 січня — День пам'яті жертв Голокосту

Увесь світ 27 січня вшановував пам’ять загиблих в роки Голокосту – жахливої трагедії, жертвами якої стали близько шести мільйонів євреїв.

Зарічненщина теж помічена трагічним знаком нацистського конвеєру смерті, – інформують у Зарічненській центральній бібліотеці.

У Серниках та Морочному є братські могили, в яких поховані більше тисячі євреїв.

У довоєнний час в Серниках проживало до сотні родин, переважно простих, небагатих людей, котрі займалися різними промислами, торгівлею, дехто практикував у медицині, ветеринарії.

В роки Другої світової війни тут облаштували гетто, до якого фашисти зганяли людей з навколишніх сіл та навіть із сусідньої Білорусі.

Лише в урочищі Пісковате, що за кілька кілометрів від Серник, згідно з протоколом огляду місця трагедії, розстріляли майже 700 осіб. А в Серниках – близько 800.

Завдяки спільній роботі правоохоронних органів України та Австралії у наприкінці ХХ століття вдалося відтворити та розкрити повну картину тих подій.

Убивали людей фашисти та місцеві зрадники. Зокрема відомо, що в жорстоких акціях брав житель Серник, поліцай Юрій Іванчук на прізвисько «Іванечко».

У 1990 році в Австралії відбувся суд, який визнав Іванчука винним у вчиненні інкримінованих йому злочинів. Копії матеріалів кримінального провадження стосовно «Іванечка» зберігаються у музеї прокуратури Рівненщини.

Після розслідування, визначення місць розстрілу та поховань, проведення розкопок та завершення експертиз, померлих перепоховали за всіма звичаями та традиціями єврейської спільноти.

В селі Серники встановили Пам'ятні знаки єврейського поховання в урочищі Шумінь та в північно-західній частині села в урочищі Пісковате.

У Морочному, в колишньому панському маєтку, фашисти також облаштували гетто.

За словами старожилів Морочного, 8 липня 1942 року єврейських старійшин та ще пів сотні відібраних чоловіків-євреїв під конвоєм відправили до Любешева. Але на підході до Локниці, в урочищі «Міжліски», всіх їх розстріляли і закопали в лісі. Та могила до цього часу не знайдена і не відмічена.

За кілька днів після знищення у «Міжлісках», як йдеться у спогадах 84-річного Миколи Безушка, поліцаї викопали в Морочному велику могилу, а 19 липня 1942 року 566 євреїв, змушених роздягтись до гола, холоднокровно розстріляли. Це місце поховання відоме та впорядковане.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024