стрічка

На садочок у Вараші чекає велике переселення: рішення – за депутатами

21 Травня 2021, 09:29
фото ілюстративне 1998 Джерело: https://www.google.com/
фото ілюстративне

У рамках розробки стратегії розвитку освітньої галузі Вараської громади заступник міського голови Михайло Волинець і начальниця управління освіти Олена Корень зустрілися із працівниками та батьками вихованців Дитячого навчального закладу №2 міста Вараш, аби обговорити можливу реорганізацію закладу.

Про це інформують на сайті мерії.

Управління освіти проаналізувало стан дошкільної освіти міста Вараш. Нині у місті спостерігається тенденція до зменшення кількості дітей. Також у результаті порівняння видатків на утримання дитсадків міста виявлено значно більші (у порівнянні з іншими закладами) витрати на утримання саме ДНЗ №2. Нині фінансування цього дитсадка при значно меншій кількості груп і вихованців, ніж в інших закладах дошкільної освіти мікрорайону Будівельників, є значно дорожчим та економічно не раціональним.

Велику кількість запитань викликає і матеріально-технічний стан закладу.

«ДНЗ №2 потребує вкладення величезних коштів: на ремонт покрівлі, на реконструкцію фасаду, парадного входу, системи опалення і підвального приміщення, потрібно замінювати вікна та двері. Витрати за проєктно-кошторисною документацією на комплексну реконструкцію, котра була виготовлена п’ять років тому, нині складає у межах 20 мільйонів гривень», – зазначає Олена Корень.

Про глобальні тенденції зменшення народжуваності дітей у Вараші, а також про фінансові аспекти утримання галузі освіти усієї Вараської громади говорив заступник міського голови Михайло Волинець. Зокрема, він наголосив, що нині утримання всіх дитсадків громади на сто відсотків відбувається із місцевого бюджету, батьки за власний кошт покривають 50% суми лише харчування дітей.

«Є факти – народжуваність дітей у Вараші зменшується. Ми не зможемо привезти дітей з інших територій до міських садочків. Цього року наповнюваність міських дитсадків у межах 60%. Управління освіти майже у щоденному режимі моніторять відвідуваність у кожному закладі – середня відвідуваність серед тих, хто записаний у межах 50%. Ситуація така: якщо не цього року, то наступного чи через два у нас в одному закладі персоналу буде стільки ж, скільки і вихованців. Якщо ми зараз не розпочнемо процес реорганізації, то наступного року буде ще гірша ситуація, а за два роки буде катастрофа», – переконаний Михайло Волинець.

Заступник міського голови додає, що при оцінці дитячих навчальних закладів міста застосовувався глобальний підхід – ефективність витрат коштів. Окрім цього, для колективу та вихованців будуть створені максимальні умови для адаптації в інших закладах.

«Ми готові переводити дітей в інші заклади групами, щоб не створювати питань із пристосуванням у новому колективі. У нас немає проблеми працевлаштувати колектив садочка непенсійного віку. Для частини пенсіонерів – за наявності вакансій – ми також будемо пропонувати роботу. Ми вже готові запропонувати конкретному працівнику конкретне місце у визначеному закладі. Якщо нічого не змінювати, то нам доведеться застосувати інший варіант – ми можемо у межах чинного законодавства скоротити кількість працівників у тих закладах, де немає наповненості вихованцями. Мова про мінімум 14 ставок по всіх дитсадках. Але ми хочемо реалізувати кращий варіант, максимально зберегти працівників ДНЗ №2», - зауважує Михайло Волинець.

Відмітимо, що дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №2 Вараської міської ради введено в експлуатацію 5 травня 1978 року. Він розрахований на 135 дітей дошкільного віку. Приміщення закладу є одним із найстаріших у місті і потребує значного фінансування для проведення капітальних і поточних ремонтів.

У пояснювальній записці до проєкту рішення міської ради, розробленого Управлінням освіти Вараської міської ради, пропонується вісім груп закладу разом із працівниками працевлаштувати: одну групу у ЗДО №1, дві групи у ДНЗ №3, три групи у ДНЗ №4, іще дві групи у ДНЗ №5. Діяльність груп компенсуючого типу для дітей з вадами зору буде організовано в дошкільному навчальному закладі комбінованого типу №4.

Педагогічні та інші працівники за бажанням можуть бути працевлаштовані у інші заклади Вараської міської територіальної громади.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024