стрічка

На 91 році життя у Боровому помер праведник світу

21 Серпня 2020, 18:40
Микола Ошурко (по центру) з сином Василем і невісткою Катериною 2497
Микола Ошурко (по центру) з сином Василем і невісткою Катериною

На 91 році життя перестало битись серце Праведника народів світу Миколи Ошурка, який ще дитиною допомагав батькам врятувати сімох євреїв від нацистських переслідувань.

Народився Микола Ошурко у багатодітній родині баптистського священника. До слова, окрім нього, в сім'ї виховувались ще п'ятеро дітей: три брати та дві сестри. Родина Ошурків (чоловік Микола і дружина Марія з дітьми) все життя прожила на хуторі Юркова поблизу села Борове. Нині це територія Зарічненського району Рівненської області, а до 1939 року ці землі входили до складу Польщі.

Улітку 1941 року, коли на Волині почалися масові розстріли євреїв, на своєму обійсті Ошурки прихистили кілька біженців, зокрема родину Розманів з шести осіб і Олександра Шварцблата, який переховувався у них аж протягом восьми місяців.

Микола Ошурко-старший був першим баптистом, який став проповідувати Євангеліє в їхній місцевості, тож уже цим він ставив під загрозу не лише своє життя, а й життя своїх рідних у ті антирелігійні радянські часи, коли протестантів або вбивали одразу або ж відправляли до Сибіру. Проте батько не лише продовжував проповідувати Слово Боже, він ще й переховував біженців-євреїв, активно залучаючи до цієї справи й своїх дітей. До слова, за свідченнями односельців, двоє синів Миколи-старшого служили на фронті, проте один із них додому з війни так і не повернувся. Самого ж священника подейкують вбили на рідному хуторі.

У липні 1988 року за рішенням  ізраїльського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму Яд-Вашем всю сім'ю Миколи Ошурка-старшого нагородили почесним званням Праведників народів світу.

Микола Ошурко-молодший, як і його батьки, все життя прожив на хуторі Юркова, за винятком кількох останніх років, коли його разом із дружиною забрав доглядати у свою домівку син Василь, який мешкає з сім'єю в селі Борове. Відтак у село Борове 16 серпня і знайшла свій останній прихисток душа праведника.

Читайте також: Легендарний декан історичного. Останнє інтерв'ю Вадима Кудя

Аліна АПОНЧУК-ПОДЕРНЯ

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024