стрічка

150 днів на посаді: якими були перші кроки мера Вараша

03 Квітня 2021, 08:27
Олександр Мензул, Вараський міський голова 6705 Джерело: https://www.google.com/
Олександр Мензул, Вараський міський голова

Уже 150 днів Вараш очолює Олександр Мензул. Без перебільшення, його можна вважати рекордсменом: він офіційно склав присягу посадової особи місцевого самоврядування 3 листопада, до виконання своїх обов’язків приступив 4 листопада, а вже 5 листопада провів свою першу сесію міськради в ролі градоначальника.

Район.Вараш підсумував, чим уже встиг запам'ятатися жителям громади новообраний очільник.

Біографічна довідка
Олександр Мензул народився 28 вересня 1973 року у місті Київ. У 1995 році екстерном закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-фізик-теплоенергетик.
У 1995 році прийшов на роботу на Рівненську АЕС у відділ ядерної безпеки, де обійняв посаду начальника лабораторії, начальника відділу.
З 2005 по 2018 роки працював на посаді заступника начальника служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ВП РАЕС ДП НАЕК «Енергоатом».
З 9 жовтня 2018 року виконував обов’язки секретаря Вараської міської ради.
З 4 листопада 2020 року обіймає посаду Вараського міського голови.
Одружений. Разом з дружиною мають двох дорослих дітей.

 

З секретарів – у мери

Нагадаємо, що до виборів Варашем керував Сергій Анощенко, який від партії «Слуга народу» балотувався і на другий термін. Проте Олександр Мензул, який представляв політичну партію «ПРОпозиція» із великим відривом переміг свого опонента, отримавши 39% голосів виборців.

Варто зауважити, що на мерське крісло у Вараші претендували аж десять кандидатів, проте згодом один із претендентів свою кандидатуру зняв, тож обирала громада фактично з-поміж дев'яти осіб.

Так, намір поборотись за посаду міського голови, окрім уже згаданих Анощенка і Мензула, мали Геннадій Барабаш (самовисуванець), Віктор Горбань (самовисуванець), Володимир Грушевський («Голос»), Віктор Міцюк («Свобода»), Юрій Нестерчук (самовисуванець), Дмитро Стецюк («За майбутнє»), Ірина Шумра («Народний рух України»).


 

 

Короля формує свита

Після виборів Вараш отримав не лише нового очільника, а і його заступників. Решта ж очільників керівних посад залишились у попередньому складі.

Так, заступників із питань діяльності виконавчих органів ради мер має чотирьох:

  • Михайло Волинець. Посаду заступника обіймає з грудня 2020 року. До цього був директором ТзОВ «ГолденкернГруп» та ТзОВ «Террасід». Ще раніше – обіймав посаду голови Корецької РДА.
  • Ігор Воскобойник. Посаду заступника обіймає з грудня 2020 року. До цього з вересня 2017 року був директором ТОВ «Алатир – Дім Сервіс».
  • Роман Хондока. Посаду заступника обіймає з грудня 2020 року. До цього був старостою села Заболоття.
  • Дмитро Стецюк. Посаду заступника обіймає з грудня 2020 року. До цього з вересня 2011 по січень 2013 року працював учителем історії спеціалізованої школи у місті Київ. Далі у трудовій діяльності чоловіка прогалина включно до того, як він став заступником мера.
Якщо вам цікаво, у скільки місту обходиться діяльність градоначальника та його заступників, то тут для прикладу подаємо офіційну інформацію за січень 2021 року.
Так, посадовий оклад мера становив 15 тисяч гривень. Крім того, він отримав 700 гривень надбавки за ранг, 7850 гривень – за високі досягнення, 30 тисяч гривень премії і надбавку згідно з постановою КМУ у розмірі 1,5 тисячі гривень.
Михайло Волинець у січні отримав 12 тисяч гривень посадового окладу, 700 гривень надбавки за ранг, 3810 гривень надбавки за вислугу років, 8255 гривень надбавки за високі досягнення та 24 тисячі гривень премії.
Своєю чергою Ігор Воскобойник отримав у січні 2 тисяч гривень посадового окладу, 500 гривень надбавки за ранг, 6250,3 гривні надбавки за високі досягнення та 24 тисячі гривень премії.
Роман Хондока у січні мав посадовий оклад розміром 7 578, 95 гривні, 378,95 гривні надбавки за ранг, 1 193, 69 гривні надбавки за вислугу років, 4 575, 8 гривні надбавки за високі досягнення та 15 158 гривень премії.
Натомість Дмитро Стецюк у січні отримав 12 тисяч гривень посадового окладу, 500 гривень надбавки за ранг, 6250 гривень надбавки за високі досягнення та 24 тисячі гривень премії.

 

Окрім того, варто вказати й імена тих, хто очолюють відділи мерії:

  • відділом аудиту керує Геннадій Кравченко. Посаду свою обіймає з квітня 2017 року;
  • відділом кадрової політики, нагород та запобігання корупції – Оксана Тарадюк. Цю посаду обіймає з травня 2015 року;
  • юридичного – Тетяна Лазарчук. Свою посаду обіймає з вересня 2011 року;
  • фінансово-господарського забезпечення – Альона Шумра. Свою посаду вона обіймає з вересня 2017 року;
  • програмно-комп'ютерного забезпечення – Іван Кущик. Свою посаду обіймає з квітня 2017 року;
  • організаційної роботи та загальних питань – Оксана Базелюк. На цій посаді працює з березня 2017 року;
  • майна  комунальної власності міста – Ірина Савченко. Свою посаду вона обіймає з червня 2017 року;
  • економіки – Ірина Барабух, На цій посаді – з січня 2018 року;
  • центру надання адмінпослуг – Руслана Коцюбайло, На посаді – з квітня 2016 року;
  • ведення Державного реєстру виборців – Олена Данілко, На посаді – з вересня 2007 року;
  • з питань НС та ЦНЗ – Ірина Мізюк, Працює на цій посаді з вересня 2015 року;
  • з питань регулювання земельних відносин – Наталія Головач, На посаді – з грудня 2018 року;
  • архівного – Наталія Ярута. В органі місцевого самоврядування працює з листопада 2019 року. Керівницею відділу  з 2 листопада 2020 року;
  • реєстрації – Людмила Антонюк, На посаді – з квітня 2016 року;
  • муніципальної поліції – Віра Прокопович. Посаду обіймає з травня 2018 року.

Своєю чергою управління міськради очолюють:

  • фінансове – Валентина Тацюк. Свою посаду обіймає з серпня 2013 року;
  • освіти – Олена Корень, На посаді – з вересня 2016 року;
  • праці та соцзахисту населення – Руслана Турук. Свою посаду обіймає з серпня 2013 року:
  • містобудування, архітектури та капітального будівництва – Сергій Бедик. Посаду обіймає з березня 2017 року. Проте під керівництвом новообраного мера у лютому уже «заробив» догану.

Також зауважимо, що посаду секретаря міськради обіймає Геннадій Дерев'янчук, справами виконкому керує Сергій Денега.

Крім того, мер має п’ять радників. Це – Наталія Петрович, Ігор Гевци, Катерина Пікусь, Владислав Ільницький та Віта Яйченя.
 

Сніг, вода і труби, або «Бойове хрещення» мера

Усім без винятку градоначальникам цієї каденції довелося пройти випробування аномальними явищами, адже снігопади на наших теренах не обминули жодного міста, додавши чимало клопоту.

Згідно з відповіддю міськради на інформаційний запит від Район.Вараш, на боротьбу зі снігом КП «Благоустрій» залучило 17 одиниць техніки (5 з яких – інших організацій) та 76 осіб.

Щодо посипкового матеріалу, то на боротьбу з негодою комунальники використали 1192,3 тонни піску, 1325,9 тонни відсіву, 51,4 тонни солі та 420 кілограмів реагенту.

Також підприємство провело низку закупівель, зокрема послуги автотранспорту (30 тисяч гривень), послуги з прибирання снігу (20 тисяч гривень + 6 950 гривень), послуги з вивезення снігу (18 270 гривень + 21 686 гривень), пісок (400 тонн = 59 200 гривень), відсів (585 тонн = 76 999 гривень), сіль (6 тонн = 48 950 гривень), антиожеледний реагент (85 штук = 49 499 гривень).

Крім того, на боротьбу з негодою підприємство використало 11 220 літрів пального.

Варто зауважити, що активно в роботу включились старости громади, які організували розчищення доріг на підконтрольних їм територіях. Також долучалися до боротьби з наслідками негоди надзвичайники та навіть лісівники. Аварійним службам доводилось працювати цілодобово.

Читайте також: Нічне прибирання у Вараші: три снігоочисні машини вийшли з ладу

Проте не лише «хрещення» снігом довелося пройти очільнику Вараша.

Ще одним головним болем мера міста можна без перебільшення назвати дорогу на вулиці Паркова. Улітку 2020 року за кошти держбюджету її відремонтували. Проте при найменших опадах – там утворюються калюжі. Вся проблема в тому, що під час проєктування не врахували рельєфу, внаслідок чого зливна каналізація опинилася подекуди на 20 сантиметрів вище рівня горизонту і фактично не виконує своїх функцій. Крім того, горе-ремонтники чотири зливні люки взагалі заасфальтували.

Справжнім випробуванням для мера стали й аварії на мережах теплопостачання. Через застаріле обладнання жителям міста буквально доводилось сидіти без тепла, а комунальникам – працювати понаднормово.

Ненайкращим сюрпризом для громади стало і скасування пільги жителям 30-кілометрової зони спостереження АЕС. Попри численні офіційні звернення та петицію на сайті-представництві Президента, Міненерго пільгу так і не повернув. Проте, як переконують у мерії, цю проблему не так давно вдалося оптимізувати завдяки закупівлі двох нових помп, якими обладнали станції водопостачання та водовідведення міського комунального підприємства.

Мера справи величають

Щодо того, чого меру вдалося досягти за 150 днів на посаді, найперше хочеться згадати Вараську багатопрофільну лікарню, яку градоначальник взявся буквально відроджувати, підіймати з руїни, адже якщо під час правління його попередника медзаклад буквально скотився у прірву, то нині можна сміливо говорити про його відродження: надання медичних послуг там виходить на якісно новий сучасний рівень. Сприяє цьому зокрема підписаний договір із Нацслужбою здоров'я. Відтак у лікарні надають пацієнтам медичні послуги за програмою медичних гарантій. Крім того, на часі – реконструкція мереж, капітальний ремонт приміщень лікарні, станції переливання крові та залучення грантів. Також міська рада під керівництвом Мензула домовилася про співпрацю з РАЕС і спільно з атомкою зроблять ПЛР-лабораторію.

Також незайвим тут буде згадати Меморандум про співпрацю, підписаний мерією та ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», що має на меті активну та плідну співпрацю сторін задля забезпечення комфортного проживання у місті Вараш, а також стабільного зростання якості життя жителів міста.

Серед так званих успіхів нового очільника міста – й лідерство у всеукраїнському рейтингу інституційної спроможності та сталого енергетичного розвитку малих та середніх громад України з чисельністю населення до 150 тисяч, сформованого Фондом «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу». Так, за його результатами станом на 1 січня 2021 року Вараська міська територіальна громада зайняла перше місце в області серед 63 громад.

Копійка до копієчки

Доходи бюджету Вараської міської територіальної громади на момент його формування становили 723 952 115 гривень, у тому числі доходи загального фонду бюджету  – 716 849 200 гривень та доходи спеціального фонду бюджету – 7 102 915 гривень.

Щодо видатків бюджету Вараської міської територіальної громади, то на 2021 рік їх встановили у сумі 722 718 962 гривні, у тому числі видатки загального фонду бюджету – 671 676 166 гривень та видатки спеціального фонду бюджету – 51 042 796 гривень, у тому числі бюджету розвитку – 43 939 881 гривня.

Щоправда, опісля були внесені зміни до бюджету, відповідно до яких за рахунок офіційних трансфертів від органів державного управління доходи загального фонду бюджету Вараської міської територіальної громади на 2021 рік вдалося збільшити на 1 543 100 гривень.

Відповідно вдалося збільшити й видатки загального фонду бюджету, зокрема за рахунок субвенції з місцевого бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на суму 834 600 гривень, субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на суму 467 670 гривень та субвенції з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції на суму 240 830 гривень.

Відтак обсяг доходів загального фонду бюджету Вараської міської територіальної громади на 2021 рік становив 718 392 300 гривень, а обсяг видатків загального фонду бюджету Вараської міської територіальної громади 673 219 266 гривень.

Коли ж бюджет підкоригували ще раз, то видатки загального фонду бюджету Вараської міської територіальної громади вдалося збільшити на 11 072 213 гривень за рахунок вільного залишку бюджетних коштів. Тоді як видатки спеціального фонду бюджету Вараської міської територіальної громади вдалося збільшити на суму 14 443 038 гривні за рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку.

Відтак обсяг видатків загального фонду бюджету Вараської міської територіальної громади на 2021 рік депутати затвердили в сумі 684 291 479 гривень.

Тож працювати є з чим і є над чим.

Руслана ДМИТРУК

Коментарі
05 Квітня 2021, 19:53
Пинчуг
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром