стрічка

Лікарні, школи та дороги: на що була витрачена «субвенція РАЕС» у 2020 році

17 Січня 2021, 10:13
4400

У 2020 році на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає у зоні спостереження Рівненської АЕС, уряд спрямував 29,8 мільйона гривень державної субвенції. За підсумками року 40,8% субвенції, а це понад 12 мільйонів гривень, залишилися не використаними та були повернуті до держбюджету.

Державна субвенція є додатковим ресурсом для соціально-економічного розвитку чотирьох районів Рівненщини й Волині. Розподіл субвенції бюджетам адміністративно-територіальних одиниць зони спостереження Рівненської АЕС становив: Рівненська область – 6 мільйонів 411 тисяч гривень; Волинська область – 2 мільйони 521 тисяча гривень; Володимирецький район – 8 мільйонів 995 тисяч гривень; Сарненський район – 650,5 тисячі гривень; Костопільський район – 144,8 тисячі гривень; Маневицький район – 6 мільйонів 585 тисяч гривень; Вараська міська об’єднана територіальна громада – 4 мільйони 466 тисяч гривень.


 

Територіальна громада Володимирецького району майже мільйон гривень скерувала на влаштування внутрішніх санвузлів у Берестівському НВК та Великотелковицькій ЗОШ, утеплення фасаду Лозківської ЗОШ, а також на поточний ремонт дорожнього покриття вулиці Шкільна у с. Більська Воля. Основну частку субвенції, а це понад сім мільйонів гривень, спрямовано на фінансування будівництва Озерецької школи. У цілому завдяки сусідству з Рівненською АЕС на Озерецьку ЗОШ від початку будівництва витрачено 44,3 мільйона гривень субвенції.


 

У Маневицькому районі за 8,6 мільйона гривень із коштів обласної та районної часток субвенції здійснено реконструкцію стадіону в с. Старий Чорторийськ, капітальні ремонти приміщень приймального і поліклінічного відділень Маневицької центральної районної лікарні та внутрішніх приміщень поліклініки Колківської районної лікарні, термомодернізацію будівлі НВК «ЗОШ-ДНЗ с. Городок», капітальні ремонти котелень зі встановленням твердопаливних котлів в школах сіл Будки та Старий Чорторийськ, заміну котла в школі с. Велика Яблунька, влаштування санітарних кімнат в школі с. Лісове, капремонти спортзалу школи в с. Велика Яблунька та покрівлі школи в с. Комарове, проведено поточний ремонт дороги по вулицях Центральна та Лісова в с. Велика Осниця, закуплено респіратори та випущено друковану продукцію «Радіаційна безпека і захист населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій».

У Cарненському районі всі кошти використані на капітальний ремонт покрівлі ДНЗ «Дзвіночок» у с. Бутейки та поточний ремонт приміщення захисної споруди цивільного захисту у с. Велике Вербче.

У Костопільському районі на суму 28,5 тисячі гривень проведено ремонт системи опалення будинку культури в с. Гута та закуплено респіратори типу FFP2 для фельдшерсько-акушерських пунктів в селах Осова і Гута.

У місті-супутнику Рівненської АЕС лише 228,5 тисячі гривень обласної частки субвенції спрямовані на придбання респіраторів.

У цілому в зоні спостереження електростанції 12 мільйонів 162 тисячі гривень субвенції 2020 року залишилися невикористаними, тоді як у 2019-му не освоєно 300 тисяч гривень. Усі кошти повернуті до держбюджету. Результати аудиту Рахункової палати свідчать, що у зонах спостереження АЕС щорічно не використовується 12-16% коштів субвенції. Тож, який відсоток неосвоєних коштів за підсумками 2020 року очікуємо згодом.


 

Варто зауважити, що у поточному році згідно з реформою децентралізації зона спостереження РАЕС частково охоплюватиме території п’яти районів: Вараського, Рівненського та Сарненського (Рівненської області), а також Луцького та Камінь-Каширського (Волинської області).

Юлія Кулаєва, сайт РАЕС

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром