стрічка

Вараш перед виборами: Мензул або Анощенко і сім партій на проходження у раду

17 Жовтня 2020, 13:48
6644

Уже 25 жовтня мешканці майбутньої Вараської міської громади візьмуть свої паспорти та ручки і підуть обирати голову й депутатів, які керуватимуть громадою наступні п’ять років.

Саме від них залежить, якими будуть дороги, чи будуть освітлені вулиці, комфортні школи і якість повсякденного життя мешканців майбутньої об’єднаної громади. Децентралізація призвела до того, що саме від цих людей, буде залежати що і як робитиметься у місті і прилеглих селах. І тепер більшість грошей та повноважень перейдуть саме до місцевої влади.

Соціологічна група «Вибір» провела масштабне опитування, щоб з’ясувати електоральні настрої виборців в передостанній тиждень виборчої компанії. До Вараської ОТГ особлива увага, оскільки саме вона буде найперспективнішої в економічному плані на Рівненщині.

Опитування на замовлення громадської організації «Бюро «Прожектор» проводилось 8-11 жовтня методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Було опитано 500 респондентів у всіх населених пунктах майбутньої Вараської громади, пропорційно до числа виборців. Похибка дослідження: для значень близьких до 30% похибка становить не більше 4%, для значень близьких до 5% – не більше 1,9%.

У мерських перегонах сенсації не сталось. Основна боротьба тут розгорнулась між кандидатом від партії Зеленського «Слуга народу» Сергієм Анощенком та кандидатом від партії «ПРОпозиція» Олександром Мензулом. Всі решта кандидатів, якщо дивитися на результати опитування, у нинішньому передвиборчому сезоні відіграють скоріше роль статистів і фактично не мають шансів на перемогу.

На даний момент Сергій Анощенко випереджає Олександра Мензула з мінімальним відривом, в межах статистичної похибки. За діючого міського голову готові проголосувати 25,35% опитаних, в той час як за Олександра Мензула готові віддати свої голоси 22,36% виборців. На третій сходинці, з величезним відставанням від лідерів перегонів, знаходиться Дмитро Стецюк – 9,78%.

Далі кандидати розташувались в наступному порядку: Володимир Грушевський – 6,79%, Віктор Міцюк – 4,79%, Ірина Шумра – 4,39%, Юрій Нестерук та Генадій Барабаш отримали по 1,2% голосів.

У Віктора Горбаня – 0,2% підтримки, а 8,38% опитаних заявили, що не підуть на вибори.

Сергій Анощенко був міським головою Вараша 10 років. Період його правління характеризується постійними конфліктами, сварками і судовими справами. І, схоже, цей період має всі шанси закінчитись 25 жовтня. Попри те, що висуванець партії «Слуга народу» Анощенко лідирує, його рейтинг падає. Про це свідчать результати соціологічних досліджень, проведених за останні п’ять місяців.

У червні Анощенка підтримували 36,16% виборців; як бачимо зараз, його рейтинг впав майже на 10%. У той же час підтримка Олександра Мензула серед виборців зросла майже удвічі: з 13,2% у червні, до 22,36% – у жовтні. І ця динаміка зберігається.

Окрім того, важливим фактором є те, що відразу кілька впливових партій підтримали Олександра Мензула. Як, наприклад, «Європейська солідарність», «Батьківщина» та інші. З огляду на те, що більше 15% виборців ще не визначились, можна з високою долею ймовірності припустити, що у Сергія Анощенка можуть виникнути серйозні проблеми з обранням на третій термін мерства.

Багато чого залежатиме від самих виборців, чи підуть вони 25 жовтня на виборці дільниці чи залишаться вдома.

У Вараській громаді остаточно оформились лідери цих виборчих перегонів за посаду міського голови. Тут сюрпризів не трапилось і міським головою стане Олександр Мензул або Сергій Анощенко. Між кандидатами існує розрив, але я б не наполягав на перевазі Анощенка. В останні два тижні ситуація може змінитись. Ще більше 15% не визначились. Їхній вибір може стати визначальним. Окрім того, результат буде залежати також від явки виборців і від того, хто з кандидатів зможе мобілізувати саме свого виборця. Вважає керівник Соціологічної групи «Вибір» Роман Микитюк.

Щодо партій, то сьогодні, згідно даних опитування, шанси на подолання 5% бар’єру і потрапляння у раду мають сім партій. Лідирують дві партії: «За майбутнє» та «Слуга народу».

Партія «За майбутнє» Ігоря Палиці, якого пов’язують з Ігорем Коломойським, має наразі 15,37% підтримки і відстає незначно від партії «Слуга народу», за яку готові віддати свої голоси 15,97% опитаних. Далі партії розташувались наступним чином: «Європейська солідарність» – 12,77%, «ПРОпозиція» – 9,98%, «Голос» – 5,99%, «Свобода» – 5,39, «Батьківщина» – 5,0%. Решта партій отримують менше 5% підтримки виборців, і навряд чи мають шанси потрапити до міської ради.

Щоправда, ще існує ресурс для нарощення підтримки виборців у вигляді 10,37% виборців, які наразі ще не визначились, хоча й збираються іти на вибори. Однак, з досвіду минулих виборів, можна з високою долею ймовірності припустити, що «невизначені» скоріше поповнять результат вищезгаданих партій.

До виборів лишається всього 10 днів, але це будуть визначальні 10 днів для майбутніх п’яти років життя Вараської громади.

Микола Арсенич.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39