стрічка

Анощенко: "Проблема лікарні, це не моя проблема"

10 Вересня 2020, 17:15
3626

Вчора, 9 вересня, міський голова Вараша Сергій Анощенко звернувся до підприємців міста з проханням сплатити всі податки. Причина цьому - лікарня в місті.

Наразі заклад вторинної медичної допомоги перебуває в стані передачі з державної власності у комунальну. Відомо, що процес затягнувся в часі в більшості через позицію міського голови Анощенка. Саме через цевиниклаколосальна проблема з фінансамий лікарі та медперсонал вже два місяці сидять без заробітної плати.

Кілька місяців тому міський голова Вараша Сергій Анощенко в прямому ефірі телеканалу UA: Рівне заявив:

"Проблема лікарні - це вже не моя проблема. Це питання МОЗу та обласного Управління охорони здоров'я".

Ми вирішили проаналізувати ставлення Сергія Анощенка до проблеми СМСЧ №3 та як він змінював своє ставлення до медиків за останні 6 місяців. Останньою точкою його розуміння медсанчастини стане 25 жовтня - День виборів.

Тож, проблема лікарні у Вараші сформувалась не за рік і навіть не за два, але...

1

 

Весною 2020 року Уряд виділив для Рівненської області 85 мільйонів субвенції. Значна частина цих коштів якраз мала піти медикам. Однак у Вараші цих грошей не побачили. Кілька разів Сергій Анощенко публічно заявляв, що ці гроші не для медиків Вараша. Потім виявилось, що мер навіть не їздив у Рівне, щоботримати ці кошти. У підсумку, на початку червня стався колапс: чим платити заробітню плату медикам вже не було.

Примітно, що якраз на рубежі травня-червня Сергій Анощенко не їздив і практично не працював з іншої причини. У публічному просторі в той час з'являлася інформація, що міський голова Вараша хворіє на коронавірус. Це стало наслідком масового святкування власного Дня народження в 20-х числах травня. І це в період карантину.

Вже в червні була скликана сесія міської ради, де одним із ключових питань було- виплата зарплатні лікарям.  Тоді депутати пропонували виплатити грошіпрацівникам одразу за червень та липень. У підсумку лікарям видали 4,5 млн гривень на один місяць. На тій же сесії, а саме в першій половині засідання, Сергій Анощенко відкрито виступав проти виділення будь-яких грошей взагалі.  Також він погрожував депутатам своїм вето. Тільки після перерви таки вдалося переламати Анощенка,щоб заплатити медикам зароблене.

"Скільки грошей не дай, вам все одно мало", - сказав тоді з трибуни Сергій Анощенко.


 

 У липні стартував процес переходу лікарні з державної власності у комунальну. Що зробив міський голова в кризовий для міста та СМСЧ №3 момент? Пішов на три тижні у відпустку. Тобто, він у надважливий час,  просто поїхав чи пішов відпочивати.

А вже в кінці липня Сергій Анощенко одразу звернув увагу на лікарню. Варто зазначити, що весь липень спеціальні депутатські комісії працювали абсолютно без участі та втручання міського голови.

У серпні  відбулась сесія, де депутати прийняли акти прийому-передачі майна СМСЧ №3, новий статут та ще ряд важливих рішень. Тут якраз відбувся злом. Сергій Анощенко активно почав звинувачувати керівника лікарні в його некомпетентності й що всі проблеми лікарні це від керівника.  В цей самий час він активно починає писати у своєму фейсбуці про лікарню. Залучився підтримкою головою ОДА Віталія Коваля та їздив з ним навіть у Київ, щоб попросити грошей (або попити чаю). Очевидно Анощенко вирішив зробити лікарню своєю фішкою перед виборами. Типу, сам створив проблему, а потім героїчно пробує її вирішити.


 

Однак у лікарні точно знають хто насправді винен. Яскравим прикладом став пікет медиків 31 серпня під міською радою Вараша. Лікарі та персонал вже два місяці без зарплати. Тут же Сергій Анощенко про колектив СМСЧ №3 відкрито заявив:

"Кожен хто тут працює, ви мені вже отут сидите (рука біля горла, - прим. ред.)"

Ми знаємо, що Сергій Анощенко в місяць офіційно заробляє більше 40 тисяч гривень.

У підсумку бачимо, як Сергій Анощенко у своїй риториці почав активно розуміти медиків у проблемі, яку сам створив. Тепер він розпочав збір коштів з підприємців міста, аби заплатити лікарні.

Нам відомо з власних джерел, що на теперішній момент у бюджеті Вараша є неосвоєних від 90 до 100 мільйонів гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39