стрічка

Олександр Мензул: «Для мене все нове – це виклик»

01 Вересня 2020, 13:05
Олександр Мензул 2970
Олександр Мензул

Олександра Мензула знають як секретаря Вараської міської ради. Раніше він працював на РАЕС, а останні кілька років допомагає громаді бути успішною. За останні десятиліття його нововведення ставали унікальними. Про секрети успіху та багаторічний досвід Олександра Мензула читаємо далі в матеріалі. 

– Знаємо, що у вас дружина та двоє дітей. Привідкрийте завісу, розкажіть про своїх близьких людей.

- Дружина в мене інженер-електромеханік, працює на РАЕС в службі забезпечення якості. Маю також і двох дітей. Вони вже дорослі.

Дочка Настя закінчила гімназію у Вараші. Отримала диплом магістра в Лазарському університеті у Варшаві. Здобула фах «адміністрація та управління». За свою кар'єру встигла попрацювати у Вроцлавському відділені компанії Google, а потім у колл-центрі Apple у Німеччині. Зараз Настя виховує дочку та сина.

Син Максим закінчив школу №1 у Вараші. Зараз навчається у Вищій банковій школі у Вроцлаві. Буде лінгвістом, перекладачем з англійської мови. Готується поступати у магістратуру.

Горджуся здобутками дітей.

– У вас дуже насичена кар'єра. З чого все починалось?

– Мої батьки – інженери-конструктори, тому пішов навчатись у технічний вуз. У 1995 році закінчив теплоенергетичний факультет КПІ. Отримав спеціальність інженер-фізик-теплоенергетик, яка є профільною для управління атомними енергетичними установками. Екстерном закінчив інститут, бо в середині 90-х років різко постало питання по кадрах для управління ядерними установками в Україні. Декільком студентам було запропоновано окремий курс посиленого навчання, завдяки якому ми закінчили КПІ на рік раніше й одразу по контракту прибули на РАЕС.

– Так ви і залишились у Вараші, тоді ще Кузнецовську?

– Так. З тієї групи я один лишився на РАЕС працювати і тут жити. Деякий час працював оператором в реакторному відділені на енергоблоці №3, але основний робочий стаж розпочався у відділі ядерної безпеки РАЕС. Через декілька років очолив Лабораторію надійності у складі Відділу ядерної безпеки, потім Відділ надійності у складі Управління ядерної безпеки, ресурсу та надійності.

Олександр Мензул
Олександр Мензул

У 2005 році зайняв посаду заступника начальника Служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації. Це саме той підрозділна РАЕС, що організував оцінку технічного стану обладнання та продовження термінів експлуатації наших енергоблоків. Було проведено колосальну роботу з модернізації обладнання, тому світовій ядерній спільноті ми змогли довести практичними та науковими методами, що енергоблоки РАЕС відповідають сучасним стандартам безпеки і їх можна безпечно експлуатувати у понадпроєктний період. У результаті наші енергоблоки отримали ліцензії на експлуатацію на 20 років понад проєкт, а такого не вдалося жодному енергоблоку на інших АЕС України!

– Знаємо, що ви ввели ще певні революційні нововведення під час роботи на станції. Які?

– Я хоч і інженер-фізик, але розуміюся на комп’ютерних технологіях. Спільно з фахівцями служби інформаційних технологій розробляв та впроваджував на РАЕС базу даних обладнання СУБДО та систему обліку дефектів обладнання КУДО. Ці інформаційні системи РАЕС були єдиними на всьому просторі атомних електростанцій України і неодноразово були відмічені міжнародними перевірками МАГАТЕ та ВАО АЕС як позитивна практика. Вони й досі працюють і є унікальними системами, які допомагають безпечно експлуатувати та обслуговувати обладнання АЕС.

– У вас є досвід роботи в США. Чим займалися за океаном?

– У 1997 році з командою українських фахівців пройшов навчання в Національній лабораторії штату Айдахо (США, місто Idaho Falls), яка є однією з національних лабораторій Міністерства енергетики Сполучених Штатів та займається ядерними дослідженнями. У 90-х роках США реалізовували ряд міжурядових програм, метою яких було підвищення кваліфікації спеціалістів України в галузі аналізу безпеки ядерних установок. Там я отримав унікальні, безцінні знання про використання сучасних комп’ютерних технологій для моделювання перехідних процесів в ядерних установках і про формування критичного мислення для оцінки рівня безпеки. На сьогодні це все в Україні вже є стандарт де-факто.

– Ви зараз секретар Вараської міської ради. З чого стартувала ваша громадська активність?

– Розпочалася вона у 2007 році, коли я очолив ОСББ в новобудові у Вараші. Тоді ОСББ було новим і мало кому зрозумілим явищем. Я це сприйняв як виклик, і цей процес мене затягнув.

Усі навколо жили з «ЖЕКами», але у той же час було розуміння, що пост-радянська система управління житловим фондом міста відходить у небуття, а за ОСББ – майбутнє. Майбутнє в першу чергу в усвідомленні того, що будинок наш. Наш – тобто ми, мешканці, повністю відповідальні за його стан. Тому самі здатні ним і управляти.

Головування в ОСББ дало мені розуміння, що можна змінювати і життя міста. І вже в 2015 році я став депутатом міськради, а пізніше був обраний секретарем ради.

– Знаємо, що питаннями ОССБ у Вараші ви займались і під час депутатства.

– Я був головою ОСББ 11 років, до кінця 2018 року. Покинув посаду голови ОСББ у зв’язку з обранням мене секретарем міської ради – це посада, яка виключає поєднання з іншими посадами, навіть на громадських засадах.

На запрошення ініціативних груп з 2015 року взяв участь у понад півсотні зборів мешканців у різних будинках міста, де створювалися ОСББ. Ділився власним досвідом, переконував людей, що нічого страшного в ОСББ немає, що буде спочатку важко, але потім якість приживання значно покращиться. Потрібно лише обрати відповідальних членів правління, яких вони ж, люди, будуть контролювати. Порівнював з «ЖЕКами». Зараз у місті близько 50% житлового фонду в ОСББ. Люди у своїй більшості задоволені ОСББ, і мені приємно, що в цьому процесі є частка моєї участі. Тому, як депутат міськради, максимально сприяю підтримці ОСББ.  За останні 5 років для Вараської ОТГ зроблено багато хорошого. І Заболоття доєднали в ОТГ, створили «первинку».
На запрошення ініціативних груп з 2015 року взяв участь у понад півсотні зборів мешканців у різних будинках міста, де створювалися ОСББ. Ділився власним досвідом, переконував людей, що нічого страшного в ОСББ немає, що буде спочатку важко, але потім якість приживання значно покращиться. Потрібно лише обрати відповідальних членів правління, яких вони ж, люди, будуть контролювати. Порівнював з «ЖЕКами». Зараз у місті близько 50% житлового фонду в ОСББ. Люди у своїй більшості задоволені ОСББ, і мені приємно, що в цьому процесі є частка моєї участі. Тому, як депутат міськради, максимально сприяю підтримці ОСББ. За останні 5 років для Вараської ОТГ зроблено багато хорошого. І Заболоття доєднали в ОТГ, створили «первинку».

На запрошення ініціативних груп з 2015 року взяв участь у понад півсотні зборів мешканців у різних будинках міста, де створювалися ОСББ. Ділився власним досвідом, переконував людей, що нічого страшного в ОСББ немає, що буде спочатку важко, але потім якість приживання значно покращиться. Потрібно лише обрати відповідальних членів правління, яких вони ж, люди, будуть контролювати. Порівнював з «ЖЕКами». Зараз у місті близько 50% житлового фонду в ОСББ. Люди у своїй більшості задоволені ОСББ, і мені приємно, що в цьому процесі є частка моєї участі. Тому, як депутат міськради, максимально сприяю підтримці ОСББ.

За останні 5 років для Вараської ОТГ зроблено багато хорошого. І Заболоття доєднали в ОТГ, створили «первинку».

Читайте також: Скандальна сесія: Анощенко хоче звільнити медиків - Ющук і Мензул проти

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024