стрічка

Обличчя Вараша: Юрій Савчук - для нього велоспорт став невід’ємною частиною життя

28 Березня 2023, 10:30
Юрій Савчук на черговому турнірі 1955
Юрій Савчук на черговому турнірі

Юрій Савчук – уродженець Вараша. Чоловік працює на Рівненській АЕС начальником відділу технічного контролю. Вперше сів за кермо велосипеда ще в дитинстві. Проте щире бажання займатися цим видом спорту професіонально народилося десять років тому.

«Один із наших робітників на станції брав участь у велогонці – «Париж-Брест-Париж». Мене захопила можливість таких пригод. Напевно, саме це підштовхнуло мене до більш серйозного підходу до цього спорту», – розповідає пан Юрій.

Першим складним викликом для нього став турнір «Рівне 100 міль». Як виявилося, на той момент, спортсмен не був ще готовий проїхати всю дистанцію. Але через деякий час він здолав цей власний гештальт. 

Значним та поки що єдиним великим маршрутом для Юрія є «Одеса-Вараш», який він підкорив влітку 2021 року. 

«Спочатку хотів зробити заїзд із Вараша по Карпатах. Планував завести дружину з дітьми до родичів в Одесу, приїхати сюди, покататись та поїхати за ними. Але друзі підказали кращу ідею. Жодного разу не було думки: навіщо я це зробив?» – розповідає про зародження ідеї.

Відстань від Чорного моря до лісів Полісся чоловік подолав за 5 днів. Підготуватися до такої складної подорожі допоміг марафон «Поліська Січ», участь у якому Савчук брав останні п’ять років.

«Виїжджаємо з наметами в ліс та три дні їздимо маршрутами по 100–140 кілометрів. Завдяки цьому досвіду я вже знав, що таке їхати на велосипеді більше 100 кілометрів, знав, на що розраховувати, як підготуватися. З Одеси до Вараша їхав по 180–200 кілометрів на день, зупинявся в готелях та у знайомих», – каже спортсмен. 

Пан Юрій починає свою велоподорож "Одеса-Вараш"

Під час велоподорожі його вразило наскільки велика та різна Україна, адже кожна область має свої характерні риси.

«Одеська запам’яталась степами. Місцеві не звикли до таких ентузіастів, як я. Казали: «ти що тут забув?». Найбільш сподобалась Вінницька область: дуже чисті та доглянуті оселі, навіть по селах. Перших велосипедистів побачив саме тут. А от у Рівненській області пішли вже колони велоспортсменів», – ділиться враженнями від того заїзду.

Цього року пан Юрій мав намір здолати подібну дистанцію та взяти участь в турнірі «TransUkraine», проте через війну відклав такий виклик на майбутнє.

Численні нагороди велоспортсмена

Після подорожі «Одеса-Вараш», до Юрія почали звертатися інші спортсмени, які планують долати великі маршрути.

«Якщо плануєш подібну подорож, треба брати з собою багато води та багато їжі. Це фундаментальні та трохи банальні речі, проте про них часто забувають. Воду потрібно пити кожні 5-10 хвилин, щоб запобігти дегідратації організму. Бо це може призвести до пошкодження колін –  довге та тяжке лікування. А також не можна давати собі зголодніти – моментальна втрата сил, які потім дуже складно відновити. Потрібно планувати та ділити маршрут на маленькі дистанції», – рекомендує досвідчений спортсмен.

У перервах між сезонами велоспорту Савчук невпинно готується до майбутніх викликів.

«У нас є група – ті, хто не скиглить та не боїться застрягнути у болоті. Бо ми полюбляємо саме такі пригоди. Люблю ліси: от-то заїхали, а куди виїдеш не знаєш. Хоча заблукати стає з часом важко – вже всі маршрути у цьому краю знаємо. Проте війна внесла свої корективи, бо більшість маршрутів для велоруху перекриті», – розповідає пан Юрій про улюблені маршрути.

Юрій Савчук прокладає черговий маршрут у лісі

 Якщо велосипед зламається під час подорожі, для чоловіка це не є великою проблемою: має власну невеличку ремонтну майстерню. Юрій Савчук намагається робити майже все сам.

«Берусь робити все, але не лізу в машину, а також у ремонт. Шпаклювання – то не моє», – жартує пан Юрій.

До речі, свою машину називає «засобом для транспортування велосипедів».

Окрім велоспорту, займається програмуванням: вивчає комп’ютерні мови, а нещодавно почав малювати для 3D-принтера.

На останок цікавої розмови, чоловік поділився своєю мрією справжнього велоспортсмена: «Їхати на велосипеді без прив’язки до часу та дат».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39