стрічка

Шість років Району: що журналістам дала робота у мережі

06 Червня 2021, 16:10
Команда мережі Район.in.ua 29419
Команда мережі Район.in.ua

У День журналіста мережа Район.in.ua святкує День народження – у 2021 році виповнилося вже шість років з дня запуску першого сайту. Нині мережа гіперлокальних видань Район.in.ua налічує три десятки сайтів у Волинській, Закарпатській та Рівненській областях.

З нагоди свята журналісти зібралися на Велику нараду Районів. Зустріч влаштували у Луцьку – колектив гостинно приймав культурно-розважальний центр «Адреналін Сіті».

Захід об'єднував кілька форматів: фотосесію, навчання, квест та неформальне спілкування. Усі учасники отримали порцію задоволення від живого спілкування з колегами. Під час зустрічі кожен розповів свою історію співпраці з Районом. Найцікавіше розповідаємо й нашим читачам.

***

Журналістка Діана Костюк з Районом уже два роки. Нині дівчина працює на сайтах Район.Луцьк та Бізнес.Район. Вона розповідає, що дуже відповідально ставиться до теми висвітлення втрат російсько-української війни. Якось Діана готувала матеріал із панахиди за військовим АТО. Саме цей момент став однією з точок особистісного професійного росту.

Діана Костюк
Діана Костюк

Редакторка Ірина Ветлянчук працює у мережі понад три роки. Вона веде сайт Район.Локачі та працює редакторкою стрічки новин сайту-агрегатора Район.in.ua. Ірина пригадує кумедний випадок із початку свого професійного шляху, коли під час заходу пішла брати коментар в охоронника, переплутавши його з оповідачем.

«А якось брала інтерв‘ю в однієї бабусі. І в кінці вона розплакалася, я теж. Я зрозуміла, наскільки важливу роботу робить кожен з нас. Ми збираємо цінні історії нашої місцевості, розповідаємо про людей, про яких ніхто б не дізнався, якби не наші матеріали. Я розумію, що треба спілкуватися з найпростішими людьми, бо саме вони робили і роблять справи, які міняють світ. І про них мають знати, а їх історії не мають лежати в шухлядах», – каже Ірина.

Ірина Ветлянчук
Ірина Ветлянчук

Редактор сайту Район.Маневичі Андрій Рибачук працює у команді вже три роки. Він ділиться, що його номер телефону час від часу плутають з номерами різноманітних державних структур.

Андрій зізнається, що відчував тиск через свою професійну діяльність Зокрема, деякі люди погрожували судами, однак до справжніх позовів справа так і не доходила через брак підстав. Журналіст каже, що головне не боятись і бути впевненим у тому, що робиш.

Андрій Рибачук
Андрій Рибачук

Редакторка Яна Курилюк майже пів року опікується сайтом Район.Стара Вижівка. За цей час вона вкотре переконалась у важливості журналістської професії. Яна впевнена, що деякі теми назавжди залишають слід у світосприйнятті.

«Нещодавно я працювала над матеріалом про смерть маленької дитини на Старовижівщині. Батьки дівчинки звинуватили лікарів у халатності. Я спілкувалася з мамою, медиками, поліцією. Ця тема просто «вибухнула» у соцмережі, люди активно обговорювали, коментували, ділилися своїми наболілими проблемами.  У своїй публікації я намагалася об’єктивно висвітлити ситуацію, але, звісно, емоційно лишитися осторонь від такої теми просто неможливо. Тому для мене ця історія є дуже сумною», – ділиться журналістка.

Яна Курилюк
Яна Курилюк

Незмінна редакторка Район.Володимир Тетяна Палаєвська веде сайт уже чотири роки. За цей час вона навчилася писати новини навіть із Варшави. Тетяна уміло поєднує виконання професійних обов'язків з іншою діяльністю та дуже цінує колектив, який готовий прийди на допомогу у будь-який момент.

Тетяна Палаєвська
Тетяна Палаєвська

Олена Клинова з Районом також уже чотири роки. Вона працює на сайті Район.Ковель. За цей час мала безліч цікавих історій та знімків, пов'язаних із роботою. Найвдалішим своїм фото, зробленим для мережі, вважає знімок слона, який втік із цирку.

Читайте також: Фото дня: як у Ковелі біля дороги пасеться слон

Олена Клинова
Олена Клинова

Редакторка стрічки новин на Бізнес.Районі Іванна Антонюк у мережі працює уже близько трьох років. Нещодавно журналістка здобула ще один досвід – написала проєкт, якому вдалося виграти фінансування. Також Іванка розповідає про власну журналістку біду – довгий ящик.

«Сумно взяти інтерв'ю і не могти його розшифрувати два місяці. Надіюсь вийти з відпустки й виправити це неподобство!» – ділиться Іванка.

Іванна Антонюк
Іванна Антонюк

Редакторка Світлана Кирилова – у сім'ї Районів уже чотири з половиною роки. Нині вона працює на сайтах Бізнес.Район та Район.Турійськ. Журналістка з приємністю згадує відрядження у Варшаву на виставку китайських товарів. 

«Там китаєць пояснював мені з пів години, який товар продає, але ми одне одного не могли зрозуміти через мовний бар'єр. Моя англійська не ідеальна, а його ламана китайсько-англійська – ще гірша. Тому просто зробили селфі», – пригадує Світлана.

Світлана Кирилова
Світлана Кирилова

Редакторка сайту Район.Історія Оксана Мельничук за майже рік роботи на сайті осягнула не лише принципи журналістської професії, але й активно попрацювала у краундфандинговій кампанії для сайту. Каже, що це чудовий досвід.

Читайте також: Вітаємо, ви у клубі: цікаві факти успішної кампанії проєкту Район.Історія

Оксана Мельничук
Оксана Мельничук

Журналіст Анатолій Молнар сім місяців працює на сайті Район.Свалява. Заради роботи він переїхав із міста до райцентру. Розповідає, що аудиторія першого сайту мережі на Закарпатті – дуже особлива і вже чисельна, що особливо тішить. Кумедно, що читачі досі називають видання газетою.

Анатолій Молнар
Анатолій Молнар

Журналістка Віта Шепеля раніше працювала на сайті Район.Шацьк, а нині опікується замінами на різних виданнях мережі. Вона у команді працює чотири з половиною роки. Найбільшими професійними перемогами за цей час вважає успішні благодійні збори коштів. Редакція допомогла зібрати гроші дворічній дівчинці на операцію на мозку та 12-річному онкохворому хлопцеві – на лікування. Обоє – з Шацького району.

Віта Шепеля
Віта Шепеля

Катерина Лозицька з Районом уже півтора року. Зараз вона працює на сайтах Район.Рівне та Район.Сарни. Пригадує кумедну історію зі здавалося б типового робочого дня.

«Якось, додаючи світлини в галерею, випадково додала один чи два особистих знімки. Виявилося, що в теці збережені не лише потрібні мені фото для публікації. Провисіла новина десь годину, доки мама чоловіка не набрала й розповіла, що в мене там певно зайве в «ефір» пішло», – з усмішкою згадує Катя.

Катя Лозицька
Катя Лозицька

Есемемниця Дарина Мартинюк у команді вже три роки. Каже, що за цей час здобула неоціненні знання та досвід, адже доводиться працювати у різних сферах журналістики.

«Весело було на крайніх виборах. Я була увесь день в селі, а ввечері попросили підмінити дівчат. Ото я припхалася додому о 22:00, навіть ноги від землі не помила і допомагала дівчатам поширювати та ставити новини», – згадує Дарина.

Дарина Мартинюк
Дарина Мартинюк

Керівниця мережі Наталія Голодюк свою кар'єру на Районі почала будувати з осені 2016 року. Вона почала працювати, коли первістку виповнилося вісім місяців.

«Це було дуже непросто, але я так втомилася від суцільного декрету, що вирішила ризикнути. І не даремно... Я  стала зіркою місцевого розливу. Зі мною віталися ті, кого я могла навіть не пам'ятати (в силу поганої пам'яті). Я приходила на сесії в Острозі й розуміла, що тут я вже своя і це мені дуже подобалося. Але прийшов момент і я усвідомила, що мені цього мало, я можу і хочу більше. Саме тому я вирішила переїхати до Луцька, і ще жодного разу про це не пошкодувала. Це дуже інтенсивний та цікавий шлях. Ми продовжуємо запускати нові сайти, писати проєкти та досягали нових вершин. Саме завдяки Районам, я та, ким я є», – каже Наталка.

Наталія Голодюк
Наталія Голодюк

Редакторка Галина Максимчук працює у команді з 2017 року. Нині вона веде сайт Спорт на Районі та контролює роботу сайтів у Рівненській області. Одного разу, пишучи новину, заліпила в заголовок формулювання «виступив столичний гурт» про хлопців, які приїхали з Дніпропетровська. Та, зрештою, помилка стала пророчою і через три місяці гурт справді переїхав до Києва і став столичним.

Галина Максимчук
Галина Максимчук

Ірина Хвисючик уже десять місяців опікується сайтом Район.Шацьк. Цінує мережу за гнучкий робочий графік й готовність команди прийти на допомогу.

«Коли вперше пішла на практику на радіо, мене відправляли робити опитування людей. Дуже важка робота, як для людини, яка лише починає. Але одночасно й важлива для початківця – переступити через якісь бар'єри в голові та знайомитися з людьми, говорити, запитувати, а інколи «доколупувати» виявилось дуже корисною річчю на той час», – пригадує Іра перші кроки у журналістиці.

Ірина Хвисючик
Ірина Хвисючик

Редакторка сайту Район.Острог Тетяна Климчук працює у мережі дев'ять місяців. Заради роботи вона перевелася з третього курсу міжнародних відносин на третій курс журналістики, хоча батьки були проти. 

«На журналістиці я провчилася лише рік та одразу знайшла роботу за спеціальністю. Тепер батьки щасливі», – ділиться Таня.

Тетяна Климчук
Тетяна Климчук

Редакторка сайту Район.Медицина Марія Мартинюк у сім'ї Районів працює третій рік. Каже, що інтенсивний темп роботи часом приводить до курйозів.

«Коли ми робили програму «Район здорової людини», на один з ефірів запросили лікаря клініки, яка мала представництва у кількох містах. За кілька днів до включення обговорили із засновником всі нюанси: він порекомендував свого фахівця, ми зі свого боку надіслали точну геолокацію редакції... Аж раптом з самого ранку в день виходу програми мій телефон починає розриватися від дзвінків з різних номерів. Виявляється, центральний офіс мережі клінік – у Львові, про що ми й не підозрювали, бо ж дзвонили на стаціонарний луцький номер, з якого адміністраторка скерувала на мобільний до власника. А що ефір буде в Луцьку, керівник медичного закладу побачив теж не одразу. Словом, гостя в студії міняли за кілька годин до прямого ефіру. Всі добряче хвилювалися. Проте той ефір видався одним із кращих», – згадує Марія.

Марія Мартинюк
Марія Мартинюк

Маркетологиня мережі Анна Єкименко-Поліщук працює у команді вже майже рік. Вона зізнається, що дуже цінує роботу з людьми.

«Дуже багато років тому (який жах, я порахувала скільки) я теж працювала журналісткою. Згодом перейшла у PR та комунікації з думкою, що в медіа навряд повернуся. Та ніколи не кажи ніколи. І от, рік тому мережа Районів з'явилася у моєму житті, а я в її, хоч уже й не в ролі журналістки. Але моя історія таки буде пов'язана з людьми. Бо усі наші 29 видань – це не просто сторінки у великому просторі всесвітньої мережі, чи лінки у фейсбуці. Це живі, класні жінки та чоловіки з своїми особливостями, характером, захопленням та уміннями», – каже Аня.

«А зараз буде хвилинка ейджизму (насправді ні). Є на Районі.Луцьк медійниця, з якою нас розділяє десь так років десять. І от, коли я прийшла в команду і ми почали спільно працювати над різними проєктами, я була настільки подивована й продовжую робити це щоразу, коли виникає «нова задача», яку Оксана Кашталян вирішує навіть, якщо доводиться не спати ніч. Як кажуть дорослі люди, «от в мої часи такого не було». І це дійсно так, я могла дуже швидко відписувати новини в режимі нон-стоп і сяк-так справлялася з фотоапаратом. Оксана ж може зробити якісний стрім, підключити апаратуру для проведення якогось заходу, змонтувати відео, почистити звук, знімає чудові репортажі і, окрім усього цього, ще й добре пише», – щиро захоплюється маркетологиня.

«Мені здається, що це «нове покоління» – це супер-люди і тому я щаслива, що можу працювати з ними поряд і заряджатися тим ентузіазмом та бажанням опановувати нові і нові скіли. Бо в них є чого повчитися. І я уявляю, якими ж професійними вони будуть за десять років, коли до усього додасться ще великий багаж досвіду», – каже Анна.

Анна Єкименко-Поліщук
Анна Єкименко-Поліщук

Керівниця інноваційних проєктів Наталія Пахайчук працює у мережі від дня запуску. З невеликою перервою це – шість років. Окрім написання й ведення інвестиційних проєктів, Наталка також опікується сатами Еко.Район та Район.Історія. Її роздуми про роботу пов'язані із благоійністю.

«У нашу редакцію постійно звертаються читачі з проханням розмістити інформацію про збір коштів на лікування. Знаєте, як би важко не було, але наші люди досі залишаються чуйними і готові ділитися останньою гривнею з тими, кому зараз треба більше», – розмірковує Наталка.

«Одного разу була дуже складна ситуація. Дівчинка з Горохова раптово захворіла і їй була потрібна термінова пересадка нирки. Трансплантація мала відбутися у Мінську, час ішов на лічені дні, а сума – величезна. А увесь цей збір припав на Різдвяні свята і наша редакція вирішила піти... колядувати. Реально взяли хустки, бубна, сопілку, розучили щось просте. Ми були всюди: в інших реакціях, в компаніях, у владних коридорах, в установах. Про ту дівчинку Олю дізналися всі. Мало того, новина, що журналісти пішли колядувати, щоб зібрати гроші на лікування дитини, спонукала інші колективи зробити те саме, а в її районі колядували вирушило духовенство. Зараз Оля, мабуть, закінчує школу», – каже медійниця.

Читайте також: Луцькі журналісти колядують щоб врятувати життя горохівчанці

Наталія Пахайчук
Наталія Пахайчук

Головна редакторка мережі та сайту Район.Рожище Ірина Воротна зізнається, що у роботі дуже часто знаходить ресурс для подолання життєвих труднощів.

«Робота завжди допомагає мені вилазити з депресивних ям. Через десять днів після того, як я прийшла на Райони, помер мій тато. Найбільше пережити горе мені допомогла робота. Я занурилась у неї з головою. Це трохи відволікало. Відтоді часто негаразди заліковою роботою. Коли щось гнітить, набираю собі якнайбільше чергувань, текстів, сайтів. Не знаю, на скільки це правильно, але мені допомагає», – ділиться Іра.

Ірина Воротна
Ірина Воротна

Редакторка сайту Район.Дубно Анастасія Кулініч у мережі працює уже рік. Вона цінує команду за взаємовиручку та згуртованість. У вільний від роботи час багато читає та планує започаткувати на сайті авторську колонку про книги.

Анастасія Кулініч
Анастасія Кулініч

Редакторка сайту Район.Луцьк Олена Рожій у сім'ї Районів працює четвертий рік. За цей час зробила висновок, що кожне інтерв'ю з людиною, яка має історію, й дуже цінним. А ще пригадує кумедний випадок на початку кар'єри, коли цілий вечір фотографувала і спілкувалася з «художником», який виявився просто гостем виставки.

Олена Рожій
Олена Рожій

Микола Шмигін – очільник сайту Район.Любешів. Також він працює на Район.Історія. Цінує Райони за гнучкість й команду, яка завжди може допомогти й навчити.

Микола Шмигін
Микола Шмигін

Марія Тищук працює на сайті Район.Ратне уже три з половиною роки. За цей час журналістці найяскравіше запам'яталася історія про жінку, яка через ревнощі побила суперницю шматком замороженого м'яса.

Марія Тищук
Марія Тищук

На сайтах Район.Любомль та Район.Іваничі працює редактор Олександр Хоміч. Каже, що за час роботи у мережі Райони вже стали частиною життя.

Олександр Хоміч
Олександр Хоміч

Сайтом Район.Ківерці чотири місяці опікується журналістка Софія Лучук. За цей короткий час вона встигла зрозуміти, що професія журналістки дає чимало переваг. Каже, що деякі люди помітно змінюють ставлення, коли дізнаються, де вона працює.

Софія Лучук
Софія Лучук

Редакторка сайту Район.Свалява Ольга Магас – у команді вже сім місяців. Розповідає, що закарпатську аудиторію іноді знайомить із легкими лайфовими форматами.

«Оскільки, окрім Району.Свалява, я керую ще й Таблоїдом Волині, то все тягне мене додати трішки таблоїдності у Закарпаття. Але якщо на Волині до нас вже звикли і нормально реагують, то для Свалявщини такий контент не всі ще розуміють», – зізнається Оля.

«Якось вирішили ми порівняти свалявських депутатів з мультяшними героями. Сиділа я півночі, збирала фото, підбирала картинки на свій розсуд, складала то все в колажі. Матеріал вийшов легенький і кльовий. Хоча, знаю, що дехто з героїв трохи образився. Але потішило нас те, що, як казали очевидці, на засіданні райради депутати району активно переглядали і «шукали в інтернеті програмку, яка б і їх так зробила», – з усмішкою розповідає редакторка.

Ольга Магас
Ольга Магас

Журналістка Район.Луцьк Оксана Кашталян працює у команді майже рік. Найбільше цінує командну роботу, підтримку колег та можливість навчатися чомусь новому.

Оксана Кашталян
Оксана Кашталян

Олександр Романюк веде Район.Камінь-Каширський та дописує на сайт Спорт на Районі. Зізнається, що найбільшою перевагою роботи на Районах є можливість працювати з дому та готовність колег підмінити.

Олександр Романюк
Олександр Романюк

Аліна Апончук працює у мережі вже майже рік. Нині вона веде сайт Район.Вараш та працює редакторкою стрічки новин на сайті-агрегаторі Район.in.ua. Зізнається, що дуже цінує Райони за гнучкий графік й змогу працювати з дому.

«Ще рік тому я могла тільки мріяти працювати за спеціальністю. Тобто не так. Бо працювати я могла б і раніше, але пропозиції, які я отримувала, мені не підходили переважно через графік роботи. А потім якось абсолютно неочікувано з'явився Район. Спочатку я готувала окремі новини: сама обирала теми для написання та зручний для роботи час. За місяць з дописувачів стала редакторкою стрічки новин. Зручний графік – те найперше, чим мене підкупив Район. Аж не віриться, що я вже майже рік з Районами, бо він минув ну просто мегашвидко. З нагоди свята вітаю всіх колег і бажаю, щоб робота приносила моральне, емоційне та фінансове задоволення. Як мені зараз», – тішиться Аліна.

Аліна Апончук
Аліна Апончук

Читайте також: Медійники мережі Район.in.ua відгуляли підсумкову онлайн-вечірку

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром