стрічка

Вараські та рівненські гроші потікли в Дніпро

01 Жовтня 2020, 16:00
5221

Як річка Устя через Горинь та Прип’ять, врешті впадає в Дніпро, так і тендерні гроші тепер не затримуються на Рівненщині, а прямують до однойменного міста.

Прямо в руки дніпровських будівельників, які віднедавна почали активно вигравати тендери на Рівненщині. Наприклад, 135 мільйонів гривень на будівництво дитячого садочку у Рівному на вулиці Коновальця, чи 18,7 мільйонів гривень з будівництва басейну у Дубно. Воно б нічого, якби тендери проводилися без порушень, а переможця визначали чесно.

Будівництво ДНЗ в Рівному «без бою» та за сприяння?

14 вересня 2020 року Департамент будівництва Рівненської ОДА уклав договір про будівництво садочку на Коновальця в Рівному зТОВ «СК Стройінвест» на суму майже 136 мільйона гривень.

Єдиним суперником булорівненське «Архітектурне бюро «Янкор». Це саме та фірма, яка мала реконструювати садочок за минулим проєктом, і навіть вже розпочала відповідні роботи. Вони ж мають підряд на будівництво спорткомплексу на Макарова.

Під час аукціону учасники не торгувалися, і стартові ціни стали остаточними. Така поведінка, на думку активістів ГІ «За чесний тендер», може свідчити про змову. Вони перевірили документацію і виявили, що документи переможця не відповідали вимогам Замовника, тому дніпровці мали б бути відхилені, а Замовникповинен бувперейти до кваліфікації рівнян. Однак в Департаменті вирішили інакше, а рівненські будівельники не захотіли поборотися.Натомість активісти не стали закривати очі на порушення Закону, і написали скаргу до Державної аудиторської служби (КРУ, по-старому).

В скарзі зокрема зазначили, що Департамент будівництва та архітектури ОДА, всупереч відсутності розрахунку ціни в складі пропозиції, уклав угоду з«СК Стройінвест». Тобто документи не відповідали вимогам. Натомість, тендерний комітет Департаменту дав фірмі добу на виправлення помилки. Закон справді передбачає таку можливість, але не для всіх видів документів. В даній ситуації так робити не можна було.

В.о. директора департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА Василь Мельник повідомив, що нічого протизаконного у рішення замовника (департаменту) не було:

Підрядник вже приступив до виконання робіт. Переможцю дали можливість додати документи, там є така можливість за 24 години довантажити документи. Точно сказати, чи це законно, я не можу. Не володію інформацією, цим займалася уповноважена особа.

Уповноважена особа, що відповідала за проведення цього тендеру, юрист Денис Боришкевич. У телефонній розмові пан Боришкевич повідомив:

  • Так, я займався цим тендером, але я не уповноважений говорити. Звертайтесь до директора департаменту.

Повертаючись до «суперників» з«СК Стройінвест» – фірми «Янкор» – то зауважимо, вони рішення департаменту не оскаржували.

Чому так –ми запитали у директора Архітектурного бюро «Янкор» Юрія Корнійчука:

  • А що мені там оскаржувати. Я стояв на своїй ціні, я прорахував і не бачив сенсу у тому, щоб її понижувати. Тим більше, ви ж бачите, яка тенденція. Інфляція, долар зростає, все дорожчає, а я що потім буду робити.

Але саме Ви мали б перемогти, у суперника не було необхідних розрахунків, чи не логічно було б рішення це оскаржити і все ж за вашу ціну проводити реконструкцію? – журналіст

  • Мені вже пізно оскаржувати. Ми подивилися, я не побачив там з нашої сторони ніяких претензій. Людина, яка в мене цим займалась, не знайшла там нічого.

Юрист ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак зауважила, що Замовник діяв всупереч Закону про публічні закупівлі:

  • Якщо коротко, то Закон про публічні закупівлі дозволяє учаснику довантажити лише документи про досвід, матеріально-технічну базу, працівників, а також документи щодо підтвердження повноважень на підпис тендерної пропозиції/договору. Але розрахунок договірної ціни не вписується в жодний з вказаних підстав. Тому Замовник безпідставно надав 24 години «Стройінвест», а повинен був відхилити їх пропозицію.

У Дубно теж будують дніпряни

Реконструкцію басейну в школі №7 м.Дубно теж проводить фірма з Дніпра, три дешевші пропозиції фірм з Рівненщини були відхилені, через невірно підготовлені документи.

На оголошеному в травні 2020 року тендері на реконструкцію басейну у Дубно, після відхилення трьох рівненських фірм, Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА уклав договір з ТзОВ «СТРОЙІНВЕСТ ІНЖИНІРИНГ». Вартість робіт – 18,68 мільйонів.

Як виявилося, фірми з Рівненщини не вміють готувати документи на закупівлю. Як наслідок обласний департамент будівництва відхилив дешевші пропозиції місцевих фірм.

Зокрема, Товариство «ІБК Дедал» депутата обради Богдана Файфури не додало звіт про рух коштів за останній звітний період (чи довідку про причини неподання). А ціну пропонували майже на 2 мільйони меншу за переможця – 16,96 мільйонів.

ТОВ «Реноме Євробуд» подали неправильний банківський документ про суму грошового покриття забезпечення (в тендері на реконструкцію стадіону «Авангард» у Рівному підставою відхилення«Реноме Євробуд» теж була неправильно оформлена банківська гарантія). Ціна – 17,72 мільйонів.

«Зубр закупівель» ТОВ «Фірма «Опорядрембуд» забув додати до одного з аналогічних договорів довідку про вартість виконаних робіт та витрати форми КБ-3. Ціна пропозиції – 18,69 млн.

До пропозиції дніпровської фірми «Стройінвест інжиніринг» претензій не було. Фірма створена, до речі, лише в березні 2019 року.

Переможець: можуть, якщо хочуть

Дивно виглядає ситуація, коли досвідчені рівненські фірми не змогли підготувати документи, а дніпровські новачки все зробили бездоганно. Кращі юристи чи допомога замовника?

Досвід виконання аналогічних робіт, що було однією з вимог Замовника, дніпровці підтвердили «приватним» субпідрядним договором від 06.04.2020 року з ПП «Спецбудмонтаж-21» щодо реконструкції НВК в Дніпропетровській області Васильківського району на 2,18 млн. грн.

Відгук про належне виконання умов договору наданий 29 травня, форма КБ-3 складена 27 травня. Тобто, трохи більше, ніж за місяць роботи по субпідрядному договору фірмою були виконані.

Усю техніку фірма «СТРОЙІНВЕСТ ІНЖИНІРИНГ»орендуєв ТОВ «Біг Сіті Груп» (зареєстрована в Дніпрі, але фірма-засновник ховається у Відні, контролер –Островський Денис Миколайович), ТОВ «СК Стройінвест», та що будує садочок на Коновальця,тежналежить Островському Д.М.

31 липня 2020 року, фірму перейменували в ТОВ «Група компаній «Біг Сіті»

Тендерна історія фірми коротка і тіснопов’язана з Департаментом будівництва та архітектури Рівненської ОДА.

Зокрема, 14-16 квітня 2020 року саме з дніпровськими новачками рівненські чиновники уклали 6 договорів на ремонт доріг на загальну суму понад 4 млн.грн. Усе встигли до набуття чинності змін до ЗУ «Про публічні закупівлі». Без тендерів.

Чотири із 6 зазначених вище договорів «Стройінвест Інжиніринг» 26 травня 2020 року подала в якості підтвердження аналогічних робіт на тендер по капремонту вулиці Паркової у м.Вараш. Тендер оголошений Департаментом, очікувана вартість – 29,8 млн. У торгах перемагають дніпровці.

Тендерна документація на капремонт вулиці у Вараші вимагала подати договір, відгук на договір (виданий суб’єктом господарювання, з яким було укладено договір, із зазначенням дати і номеру договору (на який надано відгук) та інформації про належне виконання договору в строки передбачені договором) на кожен із наданих аналогічних договорів.

На всі чотири договори 20 травня 2020 року тоді ще директор департаменту з питань будівництва та архітектури РОДА Віталій Кардаш підписує відгуки для Департаменту. У документі йдеться про те, що договір з «Стройінвест Інжиніринг» виконується належним чином, у строки і без порушень умов договору (договори укладені трошки більше місяця, а в Департаменті уже впевнені в надійності будівельника).

Більше того, фірма подає довідки про вартість виконаних робіт до кожного з чотирьох договорів та відповідні Акти приймання робіт, датовані 13 травня 2020 року.Нагадаємо, «Стройінвест Інжиніринг» виконував ремонтні роботи школи на Дніпропетровщині в цей самий період, що і ремонти доріг на Рівненщині.

Усе законно. Але виглядає так, що дніпровські новачки в Рівненській ОДА отримали повне сприяння та «зелене світло». Багато хто з рівненських будівельників про такі умови може лише мріяти.

«Ігри, в які грають будівельники та будівельники, які грають в ігри»

Для тих, хто слідкує за будівельними тендерами на Рівненщині може бути цікавим, що фірми з «орбіти» родини Фалка (ТОВ «БК «Случ», ТОВ «Прогрес девелопмент компані»), які теж приходили на тендери з «Стройінвест Інжиніринг» до Департаменту будівництва, подавали дорожчі пропозиції, не торгувались та навіть не оскаржували рішень про визначення переможця.

А «Фірма Опорядрембуд» могла виграти тендер на будівництво амбулаторій в с. Селець та с. Берестя Дубровицького району і с. Чудель Сарненського району, але не скористалась правом на усунення недоліків пропозиції протягом 24 годин. Це дозволило отримати всі згадані підряди фірмі «Стройінвест Інжиніринг».

«Зелене світло» дніпровці отримали не лише від рівненських чиновників…

Важливо, що лише сарненська фірма «Західметал» виступила проти Департаменту будівництва ОДА та нового фавориту. А саме: намагалась заборонити Департаменту укласти договір з «Стойінвест Інжиніринг» через суд в тендері на поточний середній ремонт дороги О 181607 Карасин-/М07/ на ділянці км 16+100 – 21+100, Рівненської області». Втім, безрезультатно. Юристи «Західметал» оскаржують у господарському суді результати тендеру і вимагають, щоб укладений договір Феміда визнала недійсним. Справу розглядають у суді з 8 вересня.

«СК Стройінвест» підозрюють в ухиленні від сплати податків

На сайті «Наші гроші» та інших є інформація про те, що фірми Дениса Островського працюють під протекцією мера Дніпра Бориса Філатова.https://cutt.ly/nf9JfnU чи https://cutt.ly/cf9JgdY

Крім того, згадані компанії Островського (і фірма «Стройінвест інжиніринг», і фірма «СК Стройінвест») фігурують у кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків та конвертації грошових коштів з використанням значної кількості підконтрольних комерційних структур з ознаками фіктивності https://cutt.ly/Bf9JkbQ

А тим часом на місці садочок на Коновальця… руїни

Згідно зофіційною інформацією, підрядник - «СК Стройінвест» -розпочав свою роботу на території дитячого садочка на вулиці Коновальця.На паркані красується напис «Велике будівництво – ініціатива Президента». Будівельники вже знесли існуючі конструкції.Ми намагалася зв’язатись із директором з будівництва «СК Стройінвест». Це Володимир Сук і зараз він перебуває у Дніпрі, на телефонні дзвінки не відповідає.

Тим часом згідно з офіційною інформацією від Рівненської ОДА, загальна вартість реконструкції об’єкта – 150 мільйона гривень.

Понад 135 мільйона гривень виплатять будівельній фірмі з Дніпра, іншу суму, за словами Василя Мельника, передбачали на проєкт.

За офіційними даними ОДА, у дошкільному навчальному закладі на вулиці Коновальця передбачають відкриття 11 груп. І підраховують, це місце для понад двох сотень дітей.

Нагадаємо, раніше цей проєкт – вартістю 130 мільйонів гривень – мали реалізувати коштом міського та обласного бюджетів.

Цього року об’єкт погодилися фінансувати з двох джерел – Держфонду регіонального розвитку та міського бюджету. В ОДА уточнили, що з міського бюджету на реконструкцію передбачили 8,5 мільйона гривень. З Держфонду регіонального розвитку – понад 34 мільйона гривень.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром