стрічка

Біле озеро: унікальна гліцеринова водойма Рівненщини

15 Червня 2022, 14:30
Біле озеро 20189
Біле озеро

Біле озеро розташоване у Вараському районі Рівненської області. Його унікальність полягає в тому, що воно живиться джерелами глибоководних карстових порід з підвищеним вмістом гліцерину, відтак його ще називають озеро молодості.

Про це пишуть у виданні «То є Львів»

Регулярні лабораторні дослідження показують, що у воді немає шкідливих бактерій. А вміст гліцерину рекордний для українських озер – понад шість міліграмів на літр.

Розваги

Відпочинок на Білому озері для тих, хто любить гарні пейзажі, тишу і просто природу та все, що вона може запропонувати. Там немає якихось цікавих екскурсій та екстремальних розваг. Але на турбазі можна взяти катамаран або човен, пограти в волейбол, баскетбол, футбол (для цього є спеціально облаштовані місця).

Також можна збирати ягоди, гриби і лікарські трави. А ще прогулятися довкола озера (можна знайти чудові пейзажі для фото), покататися на човні. Для тих, хто любить рибалити – справжній рай. В озері ловиться різна риба: карасі, делікатесний вугор, щуки, окуні, а також раки. Все це зробить ваші канікули незабутніми. До бонусів можна сміливо зарахувати «нерозкрученість» місця, тобто невелику кількість туристів, проте все ж краще приїздити в будні дні. 

Легенда

Існує й містичне пояснення живильних властивостей місцевої води. Подейкують, що колись на місці озера було село з церквою. Його затопило, а храм із хрестами та іконами так і лишився на дні. Тому й вода тут наче свята.

Як доїхати

Добратись до Білого озера можна маршруткою з Рівного або Вараша (раніше – Кузнецовськ). Якщо ви подорожуєте автомобілем, їхати потрібно трасою Е373 (в народі – «Варшавка»), повернути в Полицях, а в Суховолі взяти ліворуч у напрямку до Старої Рафалівки. Біле озеро розташоване біля села Рудка.  

Останні кілометрів 25 дороги до озера – це, без перебільшення, місячний пейзаж. Тому якщо ваш автомобіль має маленький кліренс, то їхати потрібно буде дуже обережно. 

Поради:

  • не розміщуйтесь поблизу «генделиків» – безсонні ночі забезпечені;
  • не розміщуйтесь поблизу дороги – є шанс, що клієнти «генделиків» захочуть переночувати у вашому наметі;
  • запасайтеся їжею, в місцевих магазинах ціни кусаються;
  • воду з озера можна пити, але все ж краще її прокип’ятити;
  • про всяк випадок візьміть з собою засоби від комарів.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39