Гастроспадщина: як у Мульчицях готують каврука

Кожен регіон має страви, рецепти яких передаються з покоління у покоління, а відтак стають гастрономічною спадщиною.
Нині на Рівненщині триває формування гастрономічної карти регіону, тож Район.Вараш вирішив долучитись до популяризації смачного надбання нашого краю.
Представляємо вашій увазі рецепт каврука (відомого також у народі як мацик), яким люб'язно поділились господині з села Мульчиці Вараської громади.
Інгредієнти:
- якісна свинина (стегно, лопатка, шия)
- спеції у розрахунку на один кілограм м'яса: сіль (40 грамів), часник (50 грамів), чорний мелений перець (10 грамів), лавровий лист (10 грамів), червоний стручковий перець (за бажанням)
- свинячий міхур
Приготування:
Нарізаємо свинину шматками по 80-150 грамів, заправляємо спеціями і залишаємо, щоб добре просоліло. Добре очищений і вимитий у воді з оцтом свинячий міхур тісно напихаємо заправленим м'ясом, зав'язуємо та кладемо у полотняну торбу. Далі – підвішуємо на горищі орієнтовно на 6-10 місяців.
До слова, як повідомляють у Рівненській облраді, каврук (мацик) з Рівненського Полісся має перспективу стати нематеріальною культурною спадщиною України. Передуватиме цьому включення сиров'яленої страви у перелік обласних елементів нематеріальної культурної спадщини.
Читайте також: