стрічка

Працівниць Рівненської АЕС оглянули мамолог і гінеколог

26 Жовтня 2022, 10:28
Обстеження 638
Обстеження

До Всесвітнього та Всеукраїнського днів боротьби з раком молочної залози у здоровпункті Рівненської АЕС працівниці підприємства мали змогу пройти огляд лікаря-мамолога та термографічне обстеження молочних залоз у лікаря-гінеколога.

Лише за три дні за консультацією до лікарки звернулися близько 40 працівниць, кожна з яких отримала необхідні рекомендації.

Лікар-мамолог Наталія Кучерук зауважує, що такий захід, присвячений Дням боротьби з раком молочної залози, організовується відділом охорони здоров’я РАЕС вже не перший рік, а відповідні обстеження передбачені Колективним договором Компанії. 

За словами лікаря-гінеколога Тетяни Коцюбинської, термографічне обстеження молочних залоз можна проходити жінці у будь-якому віці, водночас для молодих жінок воно є найбільш ефективним у певні дні циклу. Термограф сканує інфрачервоне теплове випромінювання тіла, тому є цілком безпечним. Коли в прилеглих тканинах чи органах відбувається запальний, патологічний процес або ж якесь захворювання, то в цих ділянках підвищується рівень метаболізму і кровоплин, внаслідок чого підіймається температура тіла. Зони гіпертермії фіксуються на апараті у вигляді карти.

«Термографія є максимально безпечною, тому її можуть проходити практично всі, незалежно від того чи є симптоматика або скарги на щось. Таким чином можливо на ранньому етапі виявити будь-які негативні зміни, а отже вчасно запобігти хворобі. У санаторії-профілакторії цей апарат у роботі вже більше десяти років, тому працівниці підприємства мають можливість пройти термографічне обстеження впродовж року – під час планового відвідування оздоровчого закладу», – відзначила Тетяна Коцюбинська.

Рак молочної залози є одним із найпоширеніших в структурі онкологічних захворювань серед жінок, лише в Україні щороку реєструється понад 14 тисяч випадків.

Близько 300 жінок в Рівненській області чують цей діагноз протягом року.

Варто пам’ятати про регулярні самообстеження молочних залоз, зокрема жінки репродуктивного віку повинні робити це на 8-10 день циклу, а в менопаузі – в перший день кожного місяця. Якщо є будь-які ознаки: виділення з соска, втягнення шкіри, ущільнення в молочних залозах, необхідно звернутися до мамолога або гінеколога.

Від 40 років можна проводити мамографію раз на два роки, а з 50 років це обстеження бажано проходити щорічно. Сьогодні мамографічне обстеження входить в пакет медичних гарантій, що відшкодовується Національною службою здоров’я, для цього необхідно лише мати направлення від лікаря.

До групи ризику належать пацієнтки, які мали це захворювання у близьких родичів, а також жінки, які не народжували.

Слід зауважити, що ті, у кого хвороба виявлена на ранній стадії мають великі шанси на одужання – понад 95%.

Кожна жінка має ризик захворіти на рак молочної залози, але саме від своєчасності звернення за медичною допомогою залежить подальший прогноз та лікування. Одним із методів профілактики є правильне харчування, здоровий спосіб життя, фізична активність та регулярні огляди у лікарів.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024