стрічка

Відомий український телеведучий дізнався про поліського сцикуна

19 Червня 2022, 09:09
Світлина з книги «Етнокультура Рівненського Полісся» 1643
Світлина з книги «Етнокультура Рівненського Полісся»

У Національному музеї народної архітектури та побуту України «Пирогово» в межах програми «Мандруй Україною» відкрилась експозиція Полісся «А ми були у великому лісі». На заході презентували особливості культурної спадщини Полісся: обряди, традиції, звичаї, національно-художні промисли та інше.

Відвідав презентацію і відомий український журналіст і телеведучий Костянтин Грубич, який відкрив завдяки їй для себе автентичну поліську страву – сцикуна.

«Виявляється, сцикун це не те, про що або про кого ви одразу подумали. Це страва поліської кухні. Сьогодні мені подарували грубу книжку «Етнокультура Рівненського Полісся». Там є стаття про автентичну їжу, де чорним по білому написано, що «сцикун» роблять зі свинячого м‘яса у вискобленому сечовому міхурі», – написав 18 червня на своїй сторінці у фейсбуці Костянтин Грубич.

Сторінка з книги «Етнокультура Рівненського Полісся»
Поліський сцикун

Район.Вараш зауважує, що сцикун – це той самий більш відомий загалу мацик, а точніше зменшена його копія. Технологія приготування їх нічим між собою не різниться. Просто для приготування сцикуна використовують вискоблений і вимочений в оцті свиний сечовий міхур, а для мацика – шлунок.

На Поліссі сцикун/мацик зазвичай готували до Великодня. З пів року його сушили на горищі, зазвичай там, де зберігалося сіно, аби страва увібрала в себе аромат трав, і споживали переважно восени, коли сцикун всихався майже на половину.

Готують поліський делікатес так: свинину (найкраще брати м'ясо з хребта) треба добряче посолити, поперчити і додати інші спеції. Гарно вимішавши, м'ясо треба на добу залишити «відпочити», а потім щільно, аби ніде не залишилось повітря між шматками свинини, потрібно напхати сцикуна, щоб він був твердий, як камінь. Інакше – зіпсується.

Сучасні чоловіки полюбляють цей «поліський делікатес» вживати до пива.

Коментар
18/04/2025 П'ятниця
18.04.2025

Ставайте Друзями Району

Ваші внески — це щирий жест довіри, який допомагає нам працювати незалежно й надихає на нові проєкти. Разом ми будуємо сильніше суспільство, додаючи трохи любові в кожен день!

128 із 300 учасників

Ще 172 учасників, щоб досягти мети!

Долучитися