стрічка

Мова богослужіння – не обов’язкова умова для переходу парафії з московського патріархату до ПЦУ

22 Травня 2022, 17:58
Богослужіння 1740
Богослужіння

Змінювати мову богослужіння на українську одразу після переходу з московського патріархату у єпархію ПЦУ необов'язково.

Про це Суспільному розповів очільник Рівненської єпархії Православної Церкви України, архієпископ Іларіон.

«Мова богослужіння – це не є якась обов’язкова умова в питанні переходу парафії від московського патріархату до нашої помісної церкви. Все відбувається, на мій погляд, абсолютно безболісно, лагідно і спокійно. Від громади залежить, чи хочуть вони одразу перейти на українську мову, чи робити це поступово. І так, як це питання не є принциповим, то це найбезболісніше питання, до якого ми ніколи не повертаємось», – зауважує архієпископ.

Очільник Рівненської єпархії зауважує, що з моменту отримання Томоса в ПЦУ на Рівненщині перейшли майже 90 громад, загалом же їх у ПЦУ в області  майже чотири сотні.

На приналежність УПЦ до РПЦ найперше, за словами архієпископа, вказує їхній статут.

«Вони досі поминають патріарха Кирила, зокрема, їхній предстоятель, блаженніший Онуфрій. При цьому не просто поминають, вони моляться за нього як за їхнього великого господина. Я вважаю це неприйнятним і неприпустимим в сучасних умовах. Якщо відкрити центральний сайт РПЦ, то ви побачите поряд із російськими єпархіями в перемішку єпархії, які знаходяться в Україні. Хіба не достатньо доказів?» – резюмує очільник Рівненської єпархії

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром