стрічка

У Вараші обговорювали історико-культурні надбання Волинського Полісся

21 Травня 2022, 14:12
Учасники конференції 370
Учасники конференції

У Міжнародний день музею у Вараші відбулася X регіональна та І міжнародна науково-практична конференція «Успадкування та популяризація історико-культурного надбання Волинського Полісся», організована громадською організацією «Культурний центр».

Про це повідомляє кореспондент Район.Вараш.

Захід проходив в онлайн і офлайн форматах. Учасники зустрічі мали змогу обговорити низку питань, зокрема щодо історії України у долях наших земляків, питання школи у вимірі двох віків, типології особистості українця Волинського Полісся та інші.

Так, зокрема на конференції виступив канадець Каспер Калін, який розповів про історію своєї родини, батьки якого були вихідцями Волинського Полісся.

Окрім того, присутніх результатами свого дослідження здивувала краєзнавиця Вікторія Дашко, яка має дані про те, що Сарнам на 400 років більше, ніж прийнято нині вважати. Вона озвучила доповідь на тему «Сарни на мапі Волині з 1449 до 1917 року».

«Ця тема є резонансною для жителів міста Сарни, бо нам вдалося вперше озвучити гіпотезу щодо першої писемної згадки про маєток Сарни. Документа нам з колегою Василем Кушніром вдалося відшукати в Литовській метриці. Такою датою є 9 листопада 1449 року» – розповіла Вікторія Дашко.

Окремо йшлося і про Сарненський краєзнавчий музей, який є найбільшим у регіоні.

А студент Михайло Бережний у своїй доповіді розкрив типовий образ жителя Волинського Полісся.

А про туристичний потенціал територій Нобельського НПП доповів провідний фахівець з екологічної освіти Нобельського НПП, член національних спілок краєзнавців та журналістів України Павло Дубінець.

На завершення учасникам конференції провели пізнавальну екскурсію до інформаційного центру Рівненської АЕС «Полісся».

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024