стрічка

Селянський ліс: у Вараському районі зафіксували вже понад 25 тисяч незаконно зрубаних дерев

21 Травня 2022, 15:00
На Рівненщині комісія досліджує незаконну вирубку на території нічийного лісу 596
На Рівненщині комісія досліджує незаконну вирубку на території нічийного лісу

Майже 25 тисяч незаконно зрубаних дерев виявила спеціальна комісія, яка обстежує «Селянський ліс» у Вараському районі.

Це дані з майже чотирьох тисяч гектарів, які дослідили станом на 20 травня, повідомила голова комісії та голова Вараської РВА Людмила Мариніна, – пише Суспільне.Рівне.

Загалом мають оглянути понад 10 тисяч гектарів лісу, порахувати завдані збитки, задокументувати й передати цю територію під охорону Рафалівському держлісгоспу.

Комісію з обстеження лісу, який не мав балансоутримувача, створили рішенням ради оборони області. До її складу увійшли екологи, правоохоронці, лісівники, представники місцевої влади.

Facebook Вараська РДА
Facebook Вараська РДА

 

«Фактично вже місяць працює комісія, в основному на території Вараської міської ради та колишніх сільських рад, які увійшли до громади. Обстежили вже близько чотирьох тисяч гектарів і екологи вже нарахували на цій території більше 25 тисяч пеньків. Тобто незаконно зрізали більше 25 тисяч дерев, це ділова деревина. Бачимо, який хаос робиться і скільки завдано шкоди лісу. Ці незаконні рубки — це жах», — зауважила Людмила Мариніна.

Facebook Вараська РДА
Facebook Вараська РДА

Комісії залишилося обстежити ще понад шість тисяч гектарів лісу на території п'яти громад району — Вараської, Володимирецької, Полицької, Рафалівської і Каноницької. На це, зі слів Людмили Мариніної, знадобиться ще не менше двох місяців.

«Це ж треба кожну сотку обійти. Члени комісії рахують зрубані дерева, одразу маркують, представник кожної служби складає протокол і подає на комісію, екологи мають встановити суму завданих державі збитків. Потім ми узагальнимо інформацію по кожній тергромаді, де знаходяться оці десять тисяч гектарів лісу», – пояснила Людмила Мариніна.

І зауважила, що лише після цього нічийний ліс зможуть передати на баланс Рафалівському держлісгоспу.

Передісторія

13 квітня 2022 року начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль повідомив, що Рада оборони області доручила Рафалівському лісгоспу терміново взяти під охорону понад десять тисяч гектарів у Вараському районі, а місцевій адміністрації створити спеціальну комісію.

Це сталося після того, як в Рівненську ОВА звернулися жителі Вараського району і повідомили про самовільну вирубку лісів на території, яка не має балансоутримувача.

Facebook Вараська РДА
Facebook Вараська РДА

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Рівненщини Віталій Сухович 13 квітня пояснив Суспільному, що до осені нічийний ліс вони візьмуть на баланс і на вирубаних ділянках висаджуватимуть нові дерева.

«Якщо Рівненщина за рік садить 3,5 тисячі га, то там площа 10 тисяч га. І ми ставимо собі амбітні плани, що за півтора-два роки маємо там створити нові ліси. Для того ми повинні до осені розібратися, оформити землю, навести там порядок, зробити підготовку ґрунту і почати там осінню посадку для створення нових лісів», — пояснив головний лісівник області.

Також Віталій Сухович зауважив, що на території Рівненщини не всі ліси належать до структури управління лісового та мисливського господарства. Є 17 незалежних структур, які мають право власності на землю і користуються лісами. А також є ділянки, що не мають балансоутримувача, а тому закликав керівництва громад, аби вони зверталися в управління, щоб розв'язати цю проблему.

Читайте такожВдруге за тиждень у Вараському районі горів Селянський ліс

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39