стрічка

Краєзнавство: на початку ХІХ століття в Боровому селяни напали на панську контору

06 Січня 2022, 16:12
Панський маєток у Боровому, 1929 рік 554
Панський маєток у Боровому, 1929 рік

Незадоволені діями місцевої поміщиці збунтовані кріпаки напали на дворову контору, розігнали охорону й визволили арештованих селян.

Події, про які розповідає краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець, трапилися в селі Борове, що на Зарічненщині, у 1819 році.

Про те, що в цьому селі був маєток Крашевських, зазначає вона, відомо давно. Як і те, що ним деякий час володів батько знаменитого польського письменника Йозефа Крашевського. І сам письменник бував там, бо є його малюнки з Борової.



«І тут ось така новина. В архіві Білорусі зберігається справа про повстання в селі Борове 1819 року. Селяни подали «прошение» мінському губернаторові про їхнє звільнення з-під влади поміщиці Крашевської, котра обклала їх непомірними повинностями. У відповідь на це поміщиця вирішила покарати декількох селян різками», – пише краєзнавиця.

Це викликало в кріпаків спротив. До села приїхали представники губернатора, але селян вони не змогли переконати й ті надалі не виконували ніяких повинностей у панському маєткові.

Дізнавшись, що їхня скарга визнана несправедливою, а декількох заколотників заарештовано, 150 селян напали на дворову контору, розігнали охорону й визволили арештантів.

Цією поміщицею, припускає Валентина Тумаш-Ляховець, ймовірно була Ганна з роду Терлецьких, дружина Юзефа Крашевського, – дядька письменника. 

Читайте такожЗарічненщина: перші школи в поліському краю

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром