стрічка

У деяких селах Зарічненської громади соціальні заклади не мають доступу до якісного інтернету

28 Грудня 2021, 16:40
У деяких селах Зарічненської громади соціальні заклади не мають доступу до якісного інтернету 413
У деяких селах Зарічненської громади соціальні заклади не мають доступу до якісного інтернету

На сьогодні на Рівненщині за державні гроші якісний інтернет провели у 85 сіл. Серед них чимало віддалених населених пунктів, де доступу до мережі не було взагалі.

Про це повідомляє Рівненська ОДА.

Тепер же ситуація змінилася: швидкісний інтернет є у місцевих школах, бібліотеках, будинках культури, лікарнях та ФАПах, пожежних частинах, ЦНАПах. Адже до мережі під’єднували соціальні заклади. До слова, до кінця 2022 року вони зможуть користуватися інтернетом безоплатно.

Тим часом мешканці сіл, до яких вперше провели інтернет, тепер можуть під’єднати до мережі і власні будинки.

Це стало можливим завдяки проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Інтернет-субвенція».

 «Проведення оптичного інтернету суттєво розширює можливості місцевих жителів. Мова йде і про якісніше навчання дітей, і про медичну допомогу. Адже швидкісний інтернет дає доступ і до телемедицини. Загалом у рамках проєкту «Інтернет-субвенція», для Рівненщини передбачено майже 15 мільйонів гривень. Його учасниками стали 32 громади. Проєкт втілювався у декілька етапів, який передбачав, зокрема, і підготовчі роботи, і проведення тендерів, і прокладання оптоволокна, і тестування мережі. До слова, увесь документообіг відбувався лише в електронному форматі. Взагалі проєкт реалізовується максимально відкрито. Наприклад, за перебігом тендерів можна було стежити в режимі реального часу за допомогою онлайн-дашборду. Там відображалася детальна інформація про кожну закупівлю», – прокоментувала заступниця голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Іванна Смачило.

Тим часом проєкт «Інтернет-субвенція» мають намір продовжити і в наступному році. На сьогодні на Рівненщині є щонайменше три громади, де соціальні заклади окремих населених пунктів досі не мають доступу до якісної мережі. Мова йде, зокрема, про деякі села Зарічненської, Головинській та Варковицькій ТГ. Ці та інші громади області  зможуть подавати документи на участь у проєкті в 2022 році.

Читайте також: Зарічненські школярі взяли участь у змаганнях з шашок у Вараші

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024