стрічка

Ігри з дитиною з аутизмом вдома: підбірка цікавих ідей

15 Грудня 2021, 14:44
Ігри з дитиною з аутизмом вдома: підбірка цікавих ідей 8932
Ігри з дитиною з аутизмом вдома: підбірка цікавих ідей

Самостійна гра дитини-аутиста істотно відрізняється від того, у що і як зазвичай грають його ровесники. Тому ігри для аутистів покликані вирішувати не тільки завдання приємного дозвілля, а й нести елементи навчання, бути розвиваючими.

Підбірку найбільш цікавих ігор для дітей з дитячим аутизмом запропонувала психологиня, логопед, поведінковий аналітик Христина Ткач.

Ідеї:

  • «Веселе прання» – сортуйте з дитиною одяг перед і після прання, після сушки. Можна сортувати – мій, мами, тата. Можна – по кольорах. Можна шукати ідентичне – шкарпетки. Можна по категоріях – шкарпетки сюди, трусики – сюди. Визначати, чи одяг сухий чи мокрий. З закритими очима впізнавати і називати чи сортувати одяг. Таким чином ми будемо розвивати візуальне сприймання, мовлення, сенсорні відчуття.
  • «Сервірування» – на папері А4 намалюйте обриси предметів, які туди потрібно поставити і попросіть дитини допомогти вам, використовуючи ці макети. Попросіть дитину поставити біля кожної тарілки салфетку. В процесі можна вчити відповідати на питання «Чим ти будеш їсти суп? А чим макарон? З чого ти будеш пити чай?» і тд. А також можна показувати в процесі «А як ти будеш їсти?», «А як ти будеш пити?» – покажи, як я. За допомогою цієї гри ми можемо покращити візуальний розвиток, розуміння мовлення, академічні знання, імітацію.
  • «Веселе купання» – набираємо ванну, додаємо багато піни. Після цього можете заховати в піну різноманітні іграшки і попросіть дитину їх знайти. Можна давати вказівки знайти іграшки певної форми чи конкретні іграшки (знайти кубик, знайди тваринку і тд). Якщо дитина мовленнєва – попросіть знайти іграшку і назвати її, не витягаючи з ванни. Ця гра розвине у дитини тактильні відчуття, мовлення, взаємодію.
  • «Прибираємо/розкидаємо» – пропонуємо дитині з мішка іграшок повитягати лише м'ячики і бавитись ними (кидати в ціль, закидувати в корзину і тд). Те саме, коли ми збираємо іграшки - наклейте на корзинки з іграшками відповідні наклейки і пропонуйте дитині збирати іграшки у відповідну коробку. Напр., машинки в коробку, де наклеєна машинка.
  • «Чистимо зуби» – під час ранкових та вечірніх гігієнічних процедур, пропонуйте дитині помити не лише себе, а й іграшки – почистити зуби Пеппі, помити і повитирати лице всім з Щенячого патруля і тд.

«Це допоможе розвинути навички самообслуговування, знизить небажання проводити гігієну, розвине сюжетну гру, імітацію», – додає психологиня.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024