стрічка

Зарічненщина: перші школи в поліському краю

28 Жовтня 2021, 10:53
Школа на Поліссі, 30-ті роки ХХ століття 570
Школа на Поліссі, 30-ті роки ХХ століття

Краєзнавиця Валентина Тумаш розповіла про перші навчальні заклади Зарічненщини та опублікувала документ, який видавали по закінченні церковнопарафіяльної школи.

Школу, де працює сама краєзнавиця, перейменовували тричі: у 1976 році це була Мутвицька середня школа, згодом загальноосвітня І–ІІІ ступенів, нині – ліцей. До того, додає дослідниця історії рідного краю, вона була початкова, а ще – семирічна, восьмирічна. За Польщі – «школа людова повшехна» (загальна початкова).


«Мені було цікаво, як же іменувалися навчальні заклади в давнину. Ось результати досліджень. Найпершими учнями на зарічненській землі були діти священників. Вони навчалися в Любешівському та Дубровицькому колегіумах піярів, у Жировицькому Свято-Успенському чоловічому монастирі, у Пінській гімназії», – пише Валентина Тумаш. 


У ХІХ столітті, зазначає дослідниця, з’явилися перші школи. Це були школи грамотності, народні училища, церковнопарафіяльні, волосні школи. Усе залежало від того, де саме відкривалася школа. Якщо вона працювала при церкві, то була церковнопарафіяльною. Якщо утримувалася коштом казни й була підпорядкована Міністерству народної освіти, то називалася початковим народним училищем.

На Зарічненщині першим було відкрито в 1869 році Морочанське народне училище, а в 1870 – Кухітсько-Вільське. Ці села були гмінними, тому саме в них з’явилися перші школи.

У 1879 році діяла волосна школа у Вичівці, церковнопарафіяльні школи в Серниках та в Ноблі.

У 1897 році була відкрита двокласна чоловіча учительська школа у Вичівці. Вона готувала вчителів для поліських шкіл.

Свідоцтво про закінчення Серниківської церковнопарафіяльної школи
Свідоцтво про закінчення Серниківської церковнопарафіяльної школи

Цей документ відшукали учні Олександрівської школи.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024