стрічка

У Володимирецькій громаді за спалювання залишків рослинності штрафуватимуть

08 Вересня 2021, 15:05
Спалювання листя 947
Спалювання листя

З настанням осені все частіше можна помітити вогнища, у яких безвідповідальні жителі громади спалюють рештки рослинності – різного роду бадилля, суху траву, листя та й просто згромаджене сміття. Все це не горить, а тліє, наповнюючи повітря отруйним туманом.

Про це інформують у Володимирецькій селищній раді.

Дим від спалювання рослинності містить пил, окиси азоту, важкі метали та канцерогенні сполуки. У тліючому листі виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Усі ці шкідливі хімічні сполуки знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, в тому числі ракових захворювань.

У 2020 році Верховна Рада України посилила відповідальність за спалювання рослинності. Відповідно до статті 77-1 КУпАП (https://bit.ly/3tiOTWa) випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відтак розмір штрафів нині складає:

  • до 3060-5100 грн. для населення та до 15300-20400 грн для посадовців за самовільне випалювання рослинності або її залишків;
  • до 153000 грн, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу;
  • до 153000 грн за пошкодження рослинного покриву;
  • до 61200 грн, або обмеження волі до трьох років за забруднення атмосферного повітря.

У Володимирецькій селищній раді закликають жителів бути свідомими, не спалювати рослинність, а компостувати. Адже від цього залежить комфортність краю та здоров’я мешканців.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024