стрічка

В обласній раді обговорили можливість зміни меж Нобельського нацпарку

18 Червня 2021, 15:55
Члени робочої групи, що вивчала звернення селян 1038
Члени робочої групи, що вивчала звернення селян

Про можливість зміни меж Нобельського національного природного парку йшлося під час засідання робочої групи з вивчення відповідного звернення жителів села Борове Вараського району.

Район.Вараш уже неодноразово повідомляв про те, що деякі селяни виступають категорично проти розташування парку на прилеглій до населеного пункту території.

Читайте також: У Боровому протестували проти діяльності Нобельського парку на прилеглій території

У своєму зверненні до облради жителі села вимагали змінити межі Нобельського національного природного парку, зокрема виключити з його території землі, прилеглі до Борового. Свою позицію місцеві противники діяльності парку пояснюють високою народжуваністю, а відтак нестачею земельних ділянок для ведення сільського господарства та випасу худоби.

На засідання робочої групи запросили директора Нобельського НПП Володимира Діковицького, який розповів присутнім про створення та функціонування парку.

Читайте також: «Нам є що показати майбутнім поколінням», – керівник Нобельського національного парку

Також присутні заслухали інформацію щодо передумов створення нацпарку від департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА, а також від Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області.

Так, Нобельський національний природний парк створено указом Президента України від 11.04.2019 № 131/2019.

Основою для включення до Національного парку земель стало наукове еколого-економічне обґрунтування, розроблене науковцями у 2010 році та погоджене Рівненською ОДА.

Загальна площа парку в межах наукового обґрунтування мала становити близько 30 тисяч гектарів.

Протягом семи років тривала процедура погодження із землекористувачами та розпорядниками земель. У результаті до території парку включили 25,3 га земель державної власності.

Врешті робоча група вирішила рекомендувати Зарічненській селищній раді та адміністрації Нобельського парку провести активну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо можливостей користування лісовими та водними ресурсами.

Окрім того, Зарічненській селищній раді рекомендували вивчити питання щодо ймовірної зміни меж Нобельського НПП, розробивши Стратегію сталого розвитку об’єднаної територіальної  громади, яка зокрема включатиме можливість розширення меж населеного пункту.

Читайте такожБолото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024