стрічка

Вирішували долю Мистецької школи у Володимирці

14 Квітня 2021, 08:34
1624

Вперше засідала робоча група з питань реорганізації позашкільних закладів та закладів культури.

Нарада відбулась 13 квітня, – повідомляють на сайті Володимирецької селищної ради.

Участь у засіданні взяли селищний голова Василь Ковенько, секретар селищної ради Юрій Блищик, перший заступник голови Вараської РДА, депутат селради Юрій Козярець, директор Мистецької школи Тетяна Мирончук, директор Централізованої системи публічно-шкільних бібліотек Ілона Курач, представники батьківського та педагогічного колективів, юристи.

Представники селищної ради на початку засідання вкотре наголосили, що діти продовжать навчатись і отримають необхідні свідоцтва. Василь Ковенько підкреслив, що питання закрити заклад жодного разу не ставилось і намірів таких селищна рада не має – завдання стоїть реформувати заклад, зберігши навіть при обмеженому фінансуванні усі послуги, які сьогодні діти там отримують.

Аргументація селищної ради така:

По-перше, школа фінансується за кошти селищного бюджету, тобто з податків, що платять усі жителі громади – як з Довговолі чи Зеленого, так і з Володимирця. Хтось більше, хтось менше. Проте користуються послугами Мистецької школи у переважній більшості саме жителі селища. Всього у школі навчається трохи більше як 200 дітей, тоді як загалом у громаді їх проживає приблизно п'ять тисяч. Відтак пояснити жителям сіл та депутатам, чому громада у витратах керується в першу чергу інтересами володимирчан, важко. А це ж сотні тисяч для деяких сіл.

«Чому ці кошти їм не віддати на благоустрій, збудувавши, для прикладу, яку не яку дорогу до школи, щоб діти не йшли туди калюжами? Можливості мають бути рівними», – зауважує Василь Ковенько.

 

По-друге, видаткову частину потрібно зменшувати всюди, де це можливо без втрати кількості та якості послуг для громадян. Інакше грошей просто не вистачить і тоді єдиним вирішенням стане реальне скорочення та реальне закриття соціальних закладів. Щоб такого не допустити і запустили реорганізацію сфери культури та позашкілля. Побудова нової системи також чекає освітянську сферу – це те, до чого спонукає нас держава – оптимізація та фінансова ефективність. Тому перед нами стоїть питання – як зекономити, щоб зберегти потрібні громаді заклади? Об’єднання, створення поліфункціональних закладів та побудова єдиного управлінського апарату є лише одним з варіантів, та й той не вирішує усіх питань.

Позиція селищної ради така: батьки та спонсори повинні активніше залучатись до фінансування закладу. Громада готова оплачувати місця у школі для дітей окремих категорій громадян – учасників АТО, малозабезпечених сімей – перелік можна напрацювати. Звісно, з бюджету потрібно оплачувати також навчання здібних, талановитих дітей. Але ж є батьки, які не потребують фінансової допомоги і можуть самостійно покрити вартість навчання. Цю вартість потрібно прорахувати відповідно до ринкових умов та фінансових можливостей сімей, а також надати батькам можливість коригувати кількість навчальних годин, а відтак і ціну навчання. До слова, заявлена на засіданні собівартість послуг для однієї дитини на місяць складає близько 2 300 гривень., тоді як батьки платять від 170 гривень.

Відтак попередньо присутні на засіданні комісії вирішили розглядати варіанти реформування Мистецької школи лише зі збереженням статусу юридичної особи; запропонувати депутатам на розгляд проєкт змін у рішення Володимирецької селищної ради № 134, що передбачають виключення Мистецької школи із процесу реорганізації; підготувати звернення до Кабміну щодо можливості фінансування мистецьких шкіл із державного бюджету; директору Мистецької школи Тетяні Мирончук підготувати детальні фінансові розрахунки задля визначення розміру можливої батьківської плати.

Чергове засідання робочої групи відбудеться наступного тижня.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024