стрічка

Володимирецька громада: через проблему з виплатою «престижності» готують звернення до Уряду

25 Березня 2021, 10:08
фото ілюстративне 2405 Джерело: https://www.google.com/
фото ілюстративне

На початку 2021 року Уряд анонсував збільшення заробітних плат педагогічним працівникам на 20%. Своєю постановою він збільшив розмір посадового окладу з 2 225 до 2 670 гривень.

Проте освітня субвенція на 2021 рік, яку отримала Володимирецька селищна рада, у порівнянні з 2020 роком виросла лише на 3%. Її розмір 120 мільйонів гривень, що в перерахунку на одного учня складає 23 745 гривень. У 2020 році ця цифра становила 23 056 гривень. Очевидно, що забезпечити заявлене зростання зарплати субвенція не зможе, – зауважують на сайті громади.

Педагогічні працівники мають встановлену нормативно-правовими актами надбавку за престижність – її запровадили, визнаючи вагому соціальну роль вчителів. Розмір її може коливатись від 5% до 30% посадового окладу, а для вчителів Нової української школи – не менше 20%.

У 2020 році всі педагоги колишнього Володимирецького району отримували доплату у розмірі не менше 20% – освітня субвенція повністю забезпечувала виплату.

У 2021 році, зважаючи на розмір цьогорічних надходжень з держбюджету, виплачувати надбавку за престижність доведеться по мінімальних ставках. Тобто, попри зростання посадового окладу, фактичні заробітні плати не зростуть на заявлені Урядом 20% – субвенція замала.

У першому кварталі Володимирецька селищна рада, попри недостатній розмір субвенції, все ще виплачувала надбавку за престижність по ставці 20%. З квітня ставка становитиме 5%, а для вчителів Нової української школи – 20%. Не маючи можливості забезпечити заявлене зростання, Володимирецька селищна рада підготувала звернення до Кабінету Міністрів України, пропонуючи збільшити розмір освітньої субвенції з урахуванням можливості виплати надбавки за престижність зі ставкою не менше 20%.

«Проблема з виплатою «престижності» – це не проблема Володимирецької ОТГ, це проблема усієї держави» – коментує в. о. начальника управління соціально-культурної сфери Вадим Друзь. Він переконує, що таким чином Київ стимулює процеси оптимізації закладів освіти. І справді, деякі школи Володимирецької громади потребують аномально високого фінансування щодо кількості учнів. Це, переважно, школи, де учнів не набагато більше ніж вчителів. Тому, якщо середнє відношення у галузі складає близько 23,7 тисячі гривень на одного учня, то у деяких закладах воно значно вище – понад 25, 30 та навіть 53 тисячі гривень. Важко не погодитись, що таке використання коштів вкрай неефективне, тому перспектива одна – створення опорних шкіл та зосередження освітніх потужностей. В світлі децентралізації відповідальність за такі зміни сьогодні змушена брати на себе громада, а не Уряд.

Проте негайної оптимізації громада не планує, хоча вона потрібна і держава спонукає до об’єднання закладів. Сьогодні готуються зміни до закону про повну загальну середню освіту, розробляються положення про ліцеї та гімназії. Нова нормативно-правова база і стане відправною точкою реорганізації.

Читайте також: Вараських ліцеїстів відзначили за їхній інтелект

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39