стрічка

Жителів Вараша при потребі евакуюватимуть у Сарни та Дубенський район

11 Березня 2021, 17:10
фото ілюстративне 2957 Джерело: https://www.google.com/
фото ілюстративне

У внутрішньому кризовому центрі Рівненської АЕС відбулося протиаварійне навчання з метою відпрацювання злагодженості дій РАЕС та органів влади під час проведення заходів з евакуації персоналу та населення Вараської територіальної громади.

Про це інформують на сайті атомки.

Тренування проходили за участю комісії з надзвичайних ситуацій, комісії з питань евакуації, представників відповідних аварійних груп та бригад Рівненської АЕС. До заходу були також залучені представники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (НСтаЦЗН) Рівненської ОДА, виконавчого комітету Вараської міської ради (ВМР) та інспекції з ядерної безпеки на РАЕС.

У ході навчання відпрацьовувались питання умовної евакуації персоналу РАЕС у місті Вараш, аварійного та оперативного персоналу електростанції з Вараша у безпечну зону та його розселення, а також взаємодія Рівненської АЕС з обласною та районною адміністраціями.

За легендою тренування на енергоблоці №1 РАЕС відбулося порушення меж безпечної експлуатації, тож для виконання заходів локалізації умовної аварії та збереження здоров’я персоналу в дію було введено аварійний план електростанції. У підсумку було проаналізовано дії та окреслено питання, що потребують доопрацювання.

Начальниця відділу розробки заходів цивільного захисту управління з питань НСтаЦЗН Рівненської ОДА Ірина Дідик розповіла, що у разі подібної до легенди навчання ситуації жителі Вараша будуть евакуйовані у Дубенський район, окрім аварійних груп та бригад РАЕС, які будуть скеровані у місто Сарни. Через адміністративну реформу вже у жовтні цього року Рівненська ОДА буде здійснювати коригування планів щодо розміщення населення у безпечних районах.

Своєю чергою, начальниця відділу з питань НСтаЦЗН Вараської міської ради Ірина Мізюк повідомила, що станом на сьогодні для евакуації населення міста-супутника наявні 79 транспортних одиниць, також автобуси буде надано й транспортним цехом РАЕС, окрім цього понад десять тисяч одиниць власного транспорту за офіційними даними мають самі жителі міста Вараш.

«Такі тренування важливі, адже ми можемо більш детально опрацювати шляхи й механізми евакуації населення та їхнє життєзабезпечення в безпечних районах. Для оперативної евакуації будуть скеровані усі наші засоби. Ми пропрацювали утворення 17 збірних пунктів евакуації мешканців Вараської територіальної громади для обліку населення і зручності подачі транспорту. Передбачається, що жителі прилеглих сіл будуть евакуюватися власним транспортом. Також для мешканців нашої громади вже закуплено необхідну кількість калію йодиду, на черзі їх розподіл серед населення. На прикладі нинішньої зустрічі бачимо, що тісна співпраця міста, області та РАЕС дає позитивний результат», – прокоментувала Ірина Мізюк.

Помічник генерального директора – начальник управління з питань аварійної готовності та реагування РАЕС Андрій Забродоцький відзначив, що у випадку надзвичайної ситуації електростанція забезпечить евакуацію персоналу з робочих місць до міста-супутника та докладатиме максимальних зусиль для допомоги при евакуації місцевого населення.

«Такі заходи необхідно проводити задля перевірки готовності й відпрацювання дій при проведенні евакуації персоналу станції та населення міста-супутника. Сьогодні ми оцінили сили і можливості – власні, місцевої влади й обласної адміністрації. За останні пів року взаємодія з органами влади значно поліпшилась. На черзі спільні тренування з містом із практичним відпрацюванням усіх необхідних дій. Взаєморозуміння є і, переконаний, ми будемо вдосконалювати й поглиблювати нашу співпрацю у цьому напрямі», – підсумував Андрій Забродоцький.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39