стрічка

Пекло афганської війни пройшли 14 хлопців із Борового

16 Лютого 2021, 08:02
1814

Суворі випробування випали на долю 14 юнаків Борівської сільради, що на Зарічненщині, – усім їм довелося пройти крізь пекло Афганістану.

Про долі тих, чиє життя Афганістан розділив на «до» і «після», на своїй сторінці у facebook написала бібліотекарка Борівської ПШБ Любов Лютова.

«Назавжди їхня пам'ять зберегла засніжені гори й круті перевали, обличчя тих, хто був поруч, і вже ніколи не повернеться до своїх рідних. Той, хто побував там у ті роки, ніколи їх не забуде. Минуло 32 роки, а вони ще й досі чують свист куль і розриви снарядів, знову і знову ідуть в атаку..., а у тривожних снах приходять загиблі друзі...

Суворі випробування випали на долю чотирнадцяти юнаків Борівської сільської ради. Більшість із них на той час тільки закінчили школу і навіть не знали про таку країну як Афганістан. Не тільки не знали, а навіть і не підозрювали, що їм доведеться там воювати.

Одним із тих воїнів-юнаків був Хвалько Михайло Андрійович. Він народився 19.08.1964 року в багатодітній родині. Був восьмою дитиною із дванадцяти. Ріс допитливим і працьовитим, завжди всім допомагав. Михайло – єдиний повернувся додому в цинковій труні. Йому ще не виповнилось і 19, коли загинув, виконуючи інтернаціональний обов'язок в Демократичній Республіці Афганістан. 9 серпня 1983 року його поховали у рідному селі. Указом Президії Верховної Ради СРСР його посмертно нагородили орденом Червоної Зірки.

Пройшли дорогами тої страшної війни й  Апончук Олександр та Пуха Анатолій. Саші вже немає серед живих, а Толя зі своєю сім'єю проживає в селі Храпин і працює вчителем в Локницькому ліцеї.

В селі є сім'я, в якій двоє синів пройшли пекло афганської війни. Це Михайло та Олександр Апончуки.

Нині в Боровому проживають четверо учасників тієї війни - Сидорчук Іван Іванович, Супрунюк Володимир Адамович, Квачук Петро Петрович та Мельник Василь Васильович.

Пам'ять про воїнів інтернаціоналістів односельці бережуть крізь роки і десятиліття», – йдеться у дописі.

1
Біля меморіальної дошки загиблому односельчану
Біля меморіальної дошки загиблому односельчану

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024