стрічка

У Володимирецькій райдержадміністрації з'ясовували, хто надаватиме соцпослуги на території громади

15 Лютого 2021, 13:27
741

За посередництва Володимирецької РДА відбулась нарада із головами територіальних громад з питань організації надання громадянам соціальних послуг. Ідеться про догляд за старенькими та хворими, піклування та опікунство дітей, робота з окремими сім’ями та ін.

Як роз'яснюють на сайті Володимирецької РДА, у зв’язку з децентралізацією право та обов’язок надавати більшість таких  соціальних послуг отримали новостворені громади. Раніше ж цими питаннями займалися райдержадміністрації. Як передавати повноваження та як організувати роботу розповідали начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА Віктор Марчук та директор Рівненського обласного центру соціальних послуг Ананій Бучак.

Найперше, Віктор Марчук наголосив, що кожна громада зобов’язана законом створити місцеву службу у справах дітей зі статусом юридичної особи. Вона матиме ті ж функції, що сьогодні має аналогічна служба при райдержадміністрації. Віктор Кирилович наголосив, що громади не мають можливості делегувати функції служби у справах дітей на районний рівень або доручити їх виконання окремим посадовим особам. Також, важливо пам’ятати специфіку та відповідальність цієї роботи – спеціалістами варто призначати людей із досвідом та відповідними уміннями.

Раніше територіальні центри соціального обслуговування та центри соціальних служб при райдержадміністраціях були основними структурами з надання соціальних послуг. Сьогодні ж такі центри створюються при громадах, а з людьми безпосередньо працюватимуть фахівці із соціальної роботи. Ананій Бучак порадив оперативно сформувати структуру таких центрів, визначитись з кількістю працівників, адже Уряд вже найближчим часом планує забезпечити їх необхідною оргтехнікою та меблями. Громадяни не повинні відчути зниження якості соцпослуг, а якраз таки навпаки.

Крім того, на нараді наголосили, що відтепер громади – це основний рівень для надання соціальних послуг населенню. Район цими питаннями не зможе опікуватись, а обласний рівень планують з часом реорганізувати. Натомість запрацює Національна сервісна служба, інспектори якої й будуть контролювати якість наданих соцпослуг.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром