стрічка

«Укрзалізниця» планує закрити «кукушку»

04 Лютого 2021, 11:09
Кукушка 6922
Кукушка

Вузькоколійна залізниця «Антонівка – Зарічне» на Рівненщині припинила перевезення ще на початку карантину, майже рік тому. Відновлювати рух поїздів керівництво «Укрзалізниці» не планує. Тобто фактично йдеться про ліквідацію залізниці.

Про це стало відомо з відповіді керівництва залізниці на запит нардепа Віктора М'ялика.

1

 

Стурбовані тим, що іще з червня 2020 року вузькоколійка не функціонує, жителі причетних районів звернулися за допомогою до місцевих ЗМІ та до представників регіону нардепів-мажоритарників.

Як випливає з опублікованої відповіді керівника «Укрзалізниці» Володимира Жмаки, відновлення руху по вузькоколійці Антонівка – Зарічне не планується.

«Укрзалізниця» відзначає жалюгідний стан вузькоколійки. Так, повної реконструкції вимагають 82 кілометри її довжини зі 106, повної заміни вимагають 32 мости на дерев'яних опорах загальною довжиною майже 600 метрів. Фіксується поважний вік наявних локомотивів і необхідність їхнього постійного ремонту. Експлуатаційне утримання вузькоколійки обходиться дорого, а продаж квитків не покриває ці витрати. Так, у 2018 році збиток від вузькоколійки становив 19,1 мільйона гривень, у 2019 – 22,5 мільйона гривень, а за дев'ять місяців 2020 року – 12,8 мільйона гривень.

«Сегмент приміських пасажирських перевезень наближається до «точки неповернення», коли відновити докарантинні обсяги руху буде неможливо», – йдеться в документі за підписом Володимира Жмаки.



 

Разом з тим керівництво залізниці повідомляє, що розуміє історичне, соціальне і транспортне значення вузькоколійки. У зв'язку з цим були звернення до Рівненської обласної адміністрації з метою передати вузькоколійку на баланс облдержадміністрації для її подальшого утримання як історичної спадщини. Також пропонувалися варіанти відшкодування витрат за кошти місцевої влади, залучення комерційних структур для інвестиційних проєктів та інше, але все це – безрезультатно.


 

Довідково:

Друга за довжиною в Україні вузькоколійна залізниця має довжину 106 кілометрів і розташована в Рівненській області: курсує потяг від станції Антонівка до станції Зарічне (майже на самому кордоні з Білоруссю. Наразі між двома кінцевими точками залишилося тільки дві станції з колійним розвитком - – Біла і Володимирець. Решта станції в різний час, аж до 2012 року включно, були ліквідовані. Адміністративно вузькоколійка входить до складу регіональної філії «Львівської залізниці».

Залізницю Антонівка – Зарічне побудували в кінці XIX століття для вивезення деревини з лісозаготівель Полісся на магістральній залізниці. Лінія згадується в документах приблизно з 1895 року.

На кінцевій станції Антонівка можлива пересадка пасажирів з потягів широкої колії, перевантаження з вагонів широкої у вагони вузької колії, розташований пункт технічного обслуговування (ПТО) вагонів і локомотивів. Однак, вантажні перевезення на вузькоколійці припинилися ще на початку 1990-х, майже всі вантажні вагони були порізані на брухт, залишилося кілька бортових платформ і одна цистерна. Є два магістральні теплотяги серії ТУ2 випуску 1950-х рр. - ТУ2-062, ТУ2-097 (для пасажирського руху) і один серії ТУ7 випуску 1992 року ТУ7-0767, ТУ7А-3108 (службові), пасажирські вагони ПВ40 (модель 48-051).

По лінії вузькоколійки є кілька десятків мостів через річки, більшість з них – ще на дерев'яній основі. Рух поїздів здійснюється за допомогою жезлової системи, як сигнальні прилади використовуються семафори й один світлофор. Середня швидкість руху поїзда – близько 26 км / год.

Перед введенням карантинних обмежень, пасажирський поїзд ходив всього три рази в тиждень: у середу, п'ятницю та неділю. Відправлявся зі станції Антонівка о 7.02, прибував у Зарічне о 11.07. Зворотний рейс – о 12.55 зі станції Зарічне, прибуття в Антонівку – о 17.00.

З березня 2020 року рух потягів не здійснюється, за винятком вкрай рідкісних службових рейсів.

Коментарі
04 Лютого 2021, 20:17
Нащо ви вводите в оману читачів і шкодите вузькоколійці? У жодному з цих документів не зазначено те, про що ви вказуєте у заголовку!<br/>Після карантину кукушку будуть повертати.<br/>А через ваші статейки мародери підуть розбирати колвїх, як у Приборжавському. Ви за це будете відповідати??
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром