стрічка

Фотофакт: у роки Першої світової війни над Ноблем височів маяк

17 Січня 2021, 15:10
маяк у Ноблі 1140
маяк у Ноблі

У середині 30-х років минулого століття над озером Нобель, що на Зарічненщині, височів маяк.

Світлину, яка підтверджує цю інформацію, днями опублікували на сторінці Нобельського національного природного парку у Фейсбуці.

Як стверджують природоохоронці, автором світлини є відомий історик, етнограф та археолог Олександр Цинкаловський, який, досліджуючи Волинське Полісся, побував й у Ноблі.

Окрім географічного опису села, озера й навколишньої місцевості, вчений зробив та залишив для нащадків фотознімок: високу дерев’яну спостережну вежу-маяк на стрімкому високому березі озера Нобель.

«Робимо припущення, що збудували його (маяк. - ред.) німецькі солдати в роки Першої світової війни для спостереження за місцевістю чи подачі сигналів, і він достояв до того часу, коли застав його Цинкаловський», – припускають природоохоронці.

Розташовувався маяк на високому березі із західної сторони озера. По-місцевому цей топонім називається «Козацька гора» – найвище місце над рівнем озера. Нині цей берег густо засаджений сосновим лісом, серед якого видніються будівлі бази відпочинку, а поруч – залишки від амфітеатру, де колись проводився відомий фестиваль гумору.

«Коли було демонтовано вежу-маяк, залишається з’ясувати», – резюмують працівники парку.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром